Tuesday, August 31, 2010

Pizza lagi...........

Anak Yana tak habis2 nak makan pizza lagi....huhuhu....

Memang gebu dan lembut.....pizza nie...Macam nama orang yang membuatnya...Cik Mat Gebu....hehehe....Tak taulah..Anak Yana nie, tak jemu-jemu nak makan pizza...Agaknya pizza mama dia sedap kut!! Sapa lagi nak puji...kalau bukan anak-anak....Depa kata pun sedap...Tu yang permintaan sentiasa ada..tak putus-putus...bulan pose nie jer..dah berapa kali Yana wat pizza...Toppingnya sama jer...cuma base jer yang lain....Tukar citarasa la pulak....Kalau sama nanti jemu pulak...Bebudak kat umah nie tak berapa suka kalau pizza ada cendawan ngan cili benggala tuh!! Kalau buh buat membazir jer....depa taruk tepi...Terpaksalah maknya makan.....sayang pulak..dah buat dibuang-buang...senang citer...buh sosej, nenas,daging cincang..cheese....sudah...tu pun dah menyelerakan...yang bebudak nie suka cheesenya tu...Daripada adunan nie, Yana buat separuh jer....Berbuka pose makan pizza...kenyang jugak....Yana makan 2 potong jer dah kenyang...Anak Yana yang kecik tu pun dah pandai mintak, nak makan pizza...Nanti kalau tak buatkan merajuk pulak!!

Wokeylah, TQVM pada cik Mat,atas resepi pizzamu ini....Mabelos!! Sebut jer nama Mat, mesti semua orang tau!! Dia memang teror dalam bab masak memasak nie...Yana nak cnp resepi Mat tu yer...Mintak halal dunia akhirat yer Mat....Maceh.....

PIZZA GEBU

BAHAN DOH :-)
500 g tepung roti
250 ml air suam
10 g yis segera
1 camca besar gula halus
1 camca teh garam halus
4 camca besar mentega
1 camca teh bread softerner
1 camca teh bread improver

CARA MEMBUATNYA :-)

  1. UNTUK DOH :- Bancuh yis dengan gula dan 1/2 bahagian air suam, kacau rata dan tunggu berbuih. Sementara itu, gaul garam, bread improver/softerner dengan tepung hingga rata, lambakkan atas meja bersih dan buat lubang dibahagian tengah tepung, tuang bancuhan yis dan baki air suam sedikit demi sedikit sambil menggaul tepung hingga menjadi doh. Uli hingga lembut. Masukkan mentega dan uli hingga doh licin dan kenyal (kena uli lama sikit). Bulat2kan doh dan alih ke dalam bekas, tutup dengan kitchen towel yang besih dan biarkan 1 jam hingga naik sekali ganda. KAEDAH LAIN :- Masukkan semua bahan untuk doh ke dalam bread maker, pilih setting untuk doh dan tekan on, tunggu hingga siap.
  2. UNTUK PIZZA :- Panaskan oven pada suhu 200C, lenser dulang pizza dengan sedikit mentega, bagi 2 doh, ambil satu bahagian, bulat2kan dan canai, alih doh ke dalam dulang tadi dan tekan supaya rata dan bulat. Masukkan ke dalam oven dan bakar kosong selama 5 minit. Keluarkan dan sapu dengan sos tomato dan tabur bahan2 inti ikut suka dan akhir sekali tabur parutan keju mozarella dan lada hitam. Bakar kembali selama 20 - 25 minit hingga keju cair dan roti pizza kelihatan kekuningan. Boleh dihidangkan.....

No comments:

Post a Comment