Tuesday, August 3, 2010

Kuih Bakar Pisang

Adehhhhh......Hari nie masak simple jer...Kari ikan dengan sambal belacan...cicah ngan ulam raja....tu pun dah cukup kenyang...Harap-harap tak makan banyak nanti..hehehe...Untuk pengetahuan sume, kuih nie menu pagi semalam....semalam terajin le pulak...berbanding dengan hari nie....terasa malas sikit...sikit jer.....Pagi tadi pun dah tak tau nak masak apa...sedangkan belambak resepi kat dalam ternet nie..sampai tak tau pulak nak buat yang mana satu..Sudahnya, pegi makan nasi lemak kat kedai jer...harapkan nak buat..rasanyer..kena tunggu cuti baru nak buat....kalau time budak sekolah nie...alahai.....kemalasannyer..Oklah, berbalik pada resepi kuih bakar pisang nie....sebenarnya dah lama Yana nak try resepi nie..cuma pisangnya jer yang tak de...kebetulan Ahad tadi pegi pasar tani, adalah orang tu jual pisang...Pucuk di cita ulam mendatang ler jawabnya....Yana beli pisang berangan...sekali buat makan..Kalau bab pisang...sume kat umah nie suka makan.....Resepi nie sebenarnya Yana ambik dari dapur K.Ummi.. Resepi asal dari K.Zana....Ayu pun dah try buat kuih nie...memang sesuai..untuk di makan pagi ataupun petang....Kalau atuk nenek kiter mesti suka benar kuih bakar nie...Rasa-rasanya kalau buat lagi nanti kena bakar lama sikit kut..kasi berkerak sikit....baru menjadik..hehehe....

Oklah, terima kasih pada kalian semua....Mintak izin nak publish resepi tu kat sini yer...TQ....

KUIH BAKAR PISANG

Bahan:- (next time kena guna loyang 7x7 in, baru nmpak tebal sikit)

· 1 sisir pisang masak (Ummi guna 8 biji pisang berangan)- Yana pun, ikut jer..

· 1 cwn tepung*

· 3/4 cwn gula*

· 1 cwn santan*

· 1 cwn susu sejat/cair* (Ummi guna fresh milk)

· 1 biji telur*

· 2 sudu besar butter*

Cara-Cara:-

1. Blend semua bahan*

2. Tuang adunan ke dalam mangkuk berisi pisang lenyek dan di gaul rata.

3. Masukkan ke dalam loyang yang telah dilenser dengan butter. (*Ummi panaskan kejap loyang 2 -3 minit selepas lenser butter then baru tuang adunan)

4. Bakar 180C selama 1 jam.. or lebih untuk dapatkan kerak yang hebat.

5. Sejukkan.. baru di potong.. masuk peti ais lagi bestt!!








No comments:

Post a Comment