Saturday, August 21, 2010

Soft Crust Pizza

Pizza panas..Tak sabar rasanya nak makan....

Terus potong-potong..ambik sorang sekerat...

Tak sampai 10 minit tinggai nie jer...

Akhirnya....selamat......beberapa saat jer...kena buat lagi nampaknya nie.....Walaupun rasa hati nie malas nak menguli, pikirkan anak-anak teringin sangat nak makan...ku tumpuhi jua....Memandangkan stok bahan filling pun tak berapa ada..Yana buat apa yang ada dalam peti sejuk tu jer...Cheese pun guna yang slice punya..Pastu potong kecik-kecik...Malas pulak nak keluar pegi beli..buat jelah..janji sedap!!Bebudak nielah kata dah lama tak makan pizza....Sebelum berbuka..sempat jugaklah Yana membuat doh pizza nie...Alhamdulillah.....dapat gak makan...Ikut adunan nie..Yana bahagikan pada 2 dulang....tu pun rasa macam tak cukup jer...hehehe.....Depa suka makan panas-panas....nanti sejuk depa kata tak sedap!! Memang pun....Baru jer kuar dari oven..rasanya tak sampai 30 minit..dah abis..Kami anak beranak makan...Tak ramai..cuma 5 orang jer....

Resepi nie Yana ambik dari dapur Cik Mat..Tapi, filling tu Yana tak ikut ler..buat filling sendiri jer..Apa-apa pun...TQ mat atas resepi pizza yang menjadi kegemaran anak-anakku ini...Nak cnp resepi Mat tu yer....Tenkiuuu......


Bahan Doh:-
250 g tepung roti (high protein flour)
130 ml air
1/2 camca teh garam
1/2 camca besar gula
1 camca teh yis (instant yeast)
1 camca besar madu
1 camca besar lemak sayur (shortening)
2 camca besar minyak zaitun
2 ulas bawang putih, cincang halus
1 camca teh oregano kering

Bahan Inti:-
1 cawan sos lada hitam "LIFE"
4 biji cendawan butang, hiris nipis
1 biji bawang besar, hiris bulat
5 biji black olive, belah 2
5 biji green olive, belah 2
15 biji capers
1 biji tomato, potong bulat
5 keping chicken ham
Parutan keju Mozarella secukupnya

Cara membuatnya:-
  1. UNTUK DOH:- Ayak tepung dalam satu bekas, satukan yis segera, garam, gula, oregano kering dan cincangan bawang putih. Gaul hingga rata. Tuang madu dan minyak zaitun, gaul hingga sebati dalam tepung. Curah air sedikit demi sedikit sambil terus menguli hingga menjadi doh. Kemudian campurkan lemak sayur bersama doh dan terus menguli hingga adunan bersatu dengan lemak sayur dan mendapat doh yang lembut, licin dan anjal. Bulat2kan doh dan masukkan ke dalam bekas yang telah disapu mentega. Tutup dengan plastic cling dan biar 1 jam atau hingga naik sekali ganda. KAEDAH LAIN:- Masukkan semua bahan dalam breadmaker dan pilih setting untuk doh. Tekan dan biar hingga siap.
  2. UNTUK PIZZA:- Keluarkan doh, uli 5 minit dan letakkan doh atas dulang pizza yang telah dilenser dengan sedikit mentega. Tekan2 dgn hujung jari sehingga doh memenuhi dulang tadi. Biar doh tebal sedikit di bahagian bibir dulang. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 200C selama 5 minit. Keluarkan dari oven dan sapu dengan sos lada hitam, susun chicken ham, tomato dan semua bahan inti kecuali keju mozarella. Akhir sekali baru tabur keju hingga rata. Turunkan suhu 180C dan bakar lagi 15 - 20 minit. Hidangkan panas2 bersama cili sos/tomato atau sos kegemaran....selamat mencuba!!!



2 comments:

  1. Adoii...yg ni lah paling x tw nk wat..blum ade keberanian...slutt tabik spring laah kat Yana...

    ReplyDelete
  2. Alahai....nie biasa2 jer..ada yg pro lg...kita pun baru belajar..Ikut jer resepi yg ada...mesti jadik punya..cubalah Ina....senang anak2 nak mkn..untuk percubaan..buat separuh adunan dulu..

    ReplyDelete