Gumbira rasa hati nie setelah dengan jayanya Yana mencuba nasik lemak kukus nie dan mendapat award dari En.hubby & anak-anak..hehehe...Berselera diaorang makan dan licin abis.. suka sesangat...Along siap suruh jual lagi...Kalau sambalnya sedap..nasinya mestilah sedap...hehehe...Kalau nak tau macam mana kesedapan dan rasa nasi lemak kukus nie..cubalah resepi yang tertera kat bawah nie...Opps!! Sebelum tuh!! Sebelum jadi kacang lupakan kulit..Yana nak ucapkan jutaan terima kasih kat empunya resepi asal Noya Myr & Dayang atas resepi nasi lemak kukus yang sememangnya best nie....Yana nak cnp resepi tu kat sini ek!! tenkiuuuuu!!!
Nasi Lemak Kukus
Sumber : noya myr
Bahan-bahan ( 4 @ 5 org )
Sumber : noya myr
Bahan-bahan ( 4 @ 5 org )
- 5 cawan beras (DJ buat 3 cawan)
- 2 biji pati santan (DJ guna santan kotak rendah lemak)
- 3 helai daun pandan
- Garam secukup rasa
- 1 sudu makan marjerin (DJ tambah) - ikut jer
- 1/2 sudu makan gula (DJ tambah) - ikut jer
- sedikit halia, bawang putih dan bawang merah - dicincang (DJ tambah) - nie jugak
- Didihkan air dalam pengukus. Basuh beras dan kukus dalam pengukus selama 20 minit atau beras separuh masak.
- Keluarkan beras dari pengukus dan rendam dengan air sekurang-kurangnya 3-4 jam supaya beras memanjang 2 kali ganda.Tukar air selalu jika perlu penyejukan lebih cepat.
- Setelah itu, kukus semula beras yang telah memanjang tadi hingga masak atau lebih kurang 15 minit. Keluarkan nasi yang telah masak dan gaul bersama santan yang telah dicampur garam dan biar seketika atau 10 minit supaya santan menyerap masuk dalam beras.
- Akhir sekali, kukus lagi sekali bersama daun pandan hingga nasi kelihatan berderai, cantik dan santan yang terserap tadi masak.
Untuk resepi sambal versi Yana:
Bahan-bahannya:-
20 tangkai cili kering*
4 ulas bawang merah*
3 ulas bawang putih*
1 sudu kecil udang kering - rendam & toskan*
2 biji buah keras*
Sebesar ibu jari belacan - dibakar* (* dikisar)
1 biji bawang besar - dimayang
Sedikit air asam jawa
minyak untuk menumis
Garam & gula secukup rasa
Cara membuatnya:-
- Panaskan minyak. Tumis bahan kisar hingga naik bau..
- Masukkan sedikit air asam jawa, gula & garam secukup rasa.
- Masak hingga sambal pekat sikit dan pecah minyak.Gunakan api sederhana.
- Masukkan hirisan bawang besar..masak sekejap..Tutup api.
- Siap!
"SELAMAT MENCUBA"
No comments:
Post a Comment