Friday, August 6, 2010

Strawberry Lemon Cheesetart

Strawberry cheesetart dengan corak tulisan Jepun....hehehe.....

Yeah!!! Akhirnya, tercapai jugak hasrat hati nie nak buat cheesetart...Nie projek tengah malam, dua hari lepas...Agak-agak paham tak tulisan Jepun tu...Kalau tanya kat Hana ngan Ros mungkin dia paham kut...hentam jelah....Yana nie tak pandai sangat nak melorek...Maklumlah..baru pertama kali nak cuba melorek..Macam gini pulak jadiknya...huhuhu....Nie pun sebab nak try acu tart yang baru dibeli...hehehe...nasib baik Ok..tak KO...Resepi dari K.Ima..dia kata sedap tart nie..tulah yang bersemangat nak mencuba...tapi, memang betuilah..enak bangat...Dah bagi adik-adik test makan..depa kata pun sedap...Anak Yana yang paling sukanyer...Dialah yang request..Sekejap jer dah licin..Tak sempat nak simpan..nasib baik sempat makan. Tu pun dua ketui jer...Ada rasa lemon sikit-sikit..Pada Yana rasanya tu dah Ok..Tapi, tak taulah tekak orang lain..Tak rugi kalau mencuba..Memang best!! Lain kali kalau nak buat lagi, filling cheese tu kena buat dua adunan...ikut adunan nie dapat sikit jer..Kalau banyak sikit..mesti ok punya...Tapi, terpulanglah pada citarasa masing-masing..nak buh banyak ker, sikit ker...Resepi asal dari akak Inahar kita tu..

TQVM pada akak berdua atas resepi cheesetart nie...Memandangkan jem blueberry tak de..Yana ganti dengan jem strawberry...tu yang jadik strawberry lemon cheesetart tu..Asalnya ..blueberry cheesetart..jem apa-apa pun bolehlah..asalkan sedap masuk tekak...Yana nak mintak halalkan resepi tu yer..nak N3 kat sini....


RESIPI BLUBERI LEMON CHEESETART

Bahan-bahan untuk pastrinya:

250 gm tepung gandum
40 gm gula icing
125 gm butter
1 biji kuning telur
1/2 suduteh esen vanila
sedikit garam

cara-caranya:

Satukan tepung gandum,garam dan gula icing.Campurkan butter dan esen vanila ramas menggunakan hujung jari sehingga menjadi serbuk roti.Kemudian masukkan kuning telur dan uli hingga sebati.Simpan dalam peti sejuk selama 30 minit.


Bahan-bahan untuk filling :

125 gm cream cheese
10 gm butter
30 gm gula kastor
1/2 biji telur
1/2 biji lemon-ambil parutan kulitnya
20 ml whipped cream
bluberi filling/jem (Yana guna strawberry jem)

Cara-caranya:

Krimkan cheese sampai licin dan gebu,masukkan gula dan butter ,pukul sampai sebati.Kemudian masukkan telur & whip cream,pukul lagi hingga kembang .

Keluarkan doh dari peti sejuk.ambilkan sedikit doh masukkan dalam acuan tart dan tekan rata mengikut ketebalan yang dikehendaki.Cucuk cucukkan bawah tart dengan garpu dan bakar lebihkurang 10 minit @ sehingga 1/2 masak.Kemudian masukkan cream cheese dan bluebri jem dilorekkan diatas krim cheese. bakar lagi sehingga masak lebihkurang 12-15minit lagi (ikut oven masing2).Jangan terlebih bakar takut intinya merekah dan warnanya tak cantik.

No comments:

Post a Comment