Monday, August 9, 2010

Agar-agar Karamel

Cedap....Cedap....Agar-agar dari dapur Cik Mat nie..Mat terjah dapur K.Shafidah_shamen...Pastu kat dapur Kak Hani pulak..Mintak izin yer Mat..Yana nak ambik nie...Maklumlah, tak lama lagi dah nak pose...beberapa hari jer lagi..so, trylah buat agar-agar nie.....Bulan pose nanti boleh buat lagi...Agar-agar nie memanglah sesuai untuk dijadikan pencuci mulut lepas bukak pose nanti...Sejuk-sejuk..lagi sedap makan....Ada agar-agar yang putih tu sebab karamel dia dah abis..Bubuh kemudian..tu yang jadik macam tuh....hehehe..pas tu masuk peti ais balik..:)

Buatnya pun sonang jer....CMG...Yana nak copy resepinya tu kat sini yer..TQ...Ari nie nak buat cipon kek lagi..ada orang tempah....hehehe...Tak abis-abis lagi projek aku nie nak mencipon....hahaha....yang penting hati hepey.....



AGAR-AGAR KARAMEL

BAHAN-BAHANNYA :-)
8 g serbuk jelly (boleh beli kat pasaraya)
600 ml air
300 ml susu cair
120 g gula halus
1 camca besar tepung kastard
1 camca teh esen vanilla
1 cawan gula pasir (mat guna 3/4 cawan)*
3 camca besar air*(*untuk karamel)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Masak gula dengan api sederhana hingga cair, kacau perlahan2 hingga gula bertukar menjadi kuning keemasan dan kelihatan berbuih. Dengan berhati2 tuang air dan kacau hingga sebati. Masak sekejap lagi hingga pekat. Angkat dan tuang dalam bekas untuk membekukan agar2.
  2. Satukan susu cair dengan tepung kastard, kacau rata dan tapis. Satukan gula, air dan sebuk jelly, kacau rata dan jerang atas api dan kacau hingga semua larut dan mendidih. Perlahankan api dan masukkan bancuhan susu+kastard, kacau rata.
  3. Masak hingga bancuhan kelihatan sedikit pekat (bila angkat seduk, bancuhan jatuh bertali), matikan api dan tuang dalam bekas yang berisi karamel tadi. Biarkan suam dan simpan dalam peti sejuk 2 - 3 jam. Keluarkan agar2 dan isi dalam piring, hidangkan dingin...



No comments:

Post a Comment