Friday, August 13, 2010

Nasi Ayam Chef Wan

Pagi-pagi lagi dah masukkan N3 yang mencabar keimanan kita di bulan pose nie yer....Biasalah...menu berbuka semalam.....kengkawan sume berbuka apa semalam??Yana buat simple-simple jer...janji sedap....Kalau dapat nasi ayam nie, berpinggan-pinggan makan...Memang febret kami sekeluarga...Pembuka selera semalam.....Tapi, bulan pose nie, masak sikit jer..Menu sampingan lain banyak jugak....Tak tertelan karang...Buatnya perut meragam..satu masalah pulak...

Saje nak try resepi dari dapur K.Nur..nie....Alhamdulillah....cedapnyer.....Untuk resepi nasi ayam tu Yana ikut resepi asal (Chef Wan)Tapi, untuk ayamnya tu Yana ada tambah sikit-sikit...Untuk sos cili ngan sos kicapnya tu Yana ikut style Hana....hehehe....Dah terbiasa ngan resepi dia...ikut jelah..janji sedap...Tapi, memang sedap pun nasi ayam nie...senang sesangat ler nak membuatnya..Yana masak cukup untuk kami sefamili jer..Kalau nak masak banyak@sikit ker, pandai-pandailah korang adjust resepi nie ikut kesesuaian yer.....

Kalau nak cuba..Moh kita tengok apa bahan-bahannya kat bawah nie ....Opps!! TQVM pada K.Nur atas resepi nasi ayam yang sedap nie...Tak lupa jugak pada penyumbang asalnya, Chef terkenal kiter..Chef Wan.....Nak copy yer.....Maceh.....

Nasi Ayam Chef Wan
~~~~~~~~~~~~~~~~
Bahan-Bahan Untuk Nasi
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
1/2 cawan majerin
2 biji bawang besar, dikupas dan dicincang
2 cm halia muda, dikupas dan dicincang halus-halus
3 ulas bawang putih, dikupas dan dicincang halus-halus
1 cm kulit kayu manis
4 kuntum bunga cengkih
2 helai daun pandan, disiat-siat dan disimpul
4 cawan beras butir panjang, dicuci dan dituskan
5 1/2 cawan air rebusan ayam dan sedikit garam

Cara-Cara
~~~~~~~~
1. Cairkan marjerin didalam periuk panas dan tumis
bawang besar, halia,
bawang putih,kulit kayu manis,
bunga cengkih dan daun pandan sehingga naik
baunya.

2. Masukkan beras dan goreng sebentar. Tambah air rebusan
ayam dan perasakan dengan garam. Masak sehingga
cecair terserap dan kecilkan api.


3. Tutup periuk dan masak selama 10 minit sehingga nasi tanak.

Cara menyediakan ayam
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
1 ekor ayam berat nya dalam 1.5 kg, dibersihkan
dan dibelah dua (Yana potong kecik2)

Garam
Lada hitam yang baru dikisar
2 cm halia, dikupas dan ditumbuk
2 ulas bawang putih, dikupas dan ditumbuk
2 sudu besar kicap manis
3 sudu besar marjerin
3 sudu besar madu (nie yana tambah)
1 susu besar sos tiram(nie yana tambah)

Cara-Cara
~~~~~~~~
1. Lumur ayam dengan garam, lada hitam, halia,
bawang putih,madu,sos tiram dan kicap. Lumur pula dengan marjerin. Nak sedap lagi perap kejap, lebih kurang dalam 1 jam...Pastu bubuh ayam di dalam dulang pembakar.


2. Bakar ayam di dalam ketuhar yang sudah dipanaskan
pada 180 darjah celsius selama 30-40 minit sehingga masak.


3. Potong ayam kecil-kecil dan hidang dengan nasi.

No comments:

Post a Comment