Adehhh......baru lepas menguli ngan mengklim karipap..untuk berbuka petang nanti...Kat umah nie karipap hari-hari mesti ada...kenalah merajinkan diri nie untuk membuatnya..Tu satu pahala tuh...En. Hubby suka sesangat makan karipap.....Anak-anak pun sama....febret kami sekeluarga...Nie nak masukkan N3 berbuka semalam.....teringin pulak nak makan mee goreng..hbby kata ok jer...apa-apa jelah...yang di masak..makan jer....Pastu buat donut ngan vadey...tak sempat nak post gambar kat sini....dah abis...Donut tu anak-anak yang suruh buat..nanti diaorang suruh buat lagik.No hal punya..senang jer...Goreng mee yang paling senangnya..Main campak-campak jer...secukup rasa...sedap pulak tuh!! Hehehe...puji diri sendiri jer nampaknyer....Tapi, macam biasalah...Yana tak buat pedas sangat..Bulan pose nie, nanti sakit perut lak..Anak-anak pun tak tahan pedas-pedas....Tu pun depa kata dah pedas...Padahal buh satu sudu jer..Okeylah,jom kite tengok apa bahan-bahannya..Semuanya mudah didapati di kedai-kedai berhampiran rumah kita..hehehe.....
Bahan-bahannya :-
1 pekat mee kuning
1 keping tauhu (potong kecik2)
1 biji bawang besar - dihiris
3 ulas bawang putih - dihiris
1 biji tomato - potong dadu
1 sudu besar cili kisar (kalau nak pedas buh lebih)
1 sudu besar serbuk kari daging
2 biji telur
Beberapa hirisan isi ayam
Sedikit udang hidup
Segenggam tauge
Secekak sawi
2 sudu besar kicap lemak manis
2 sudu besar sos cili
Cili merah (hiasan)
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menumis
Cara membuatnya:-
- Panaskan minyak dalam kuali. Goreng tauhu sampai hancur dan garing sedikit.
- Masukkan hirisan bawang, goreng hingga kekuningan sedikit. Kemudian, masukkan cili kisar, repah kari, tambah sedikit air. Masak sekejap..
- Kemudian, masukkan isi ayam , udang, kicap, sos,tomato,garam dan gula secukup rasa.Masak hingga pekat sedikit..dan isi ayam masak.
- Pecahkan telur dan gaul rata..
- Masukkan mee..gaulkan hingga sebati
- Akhir sekali masukkan tauge dan sawi...Kacau sekali sekala..Goreng hingga masak
- Hidangkan panas-panas.
- Hiaskan dengan hirisan cili merah dan limau.
"SELAMAT MENCUBA"
No comments:
Post a Comment