Thursday, August 26, 2010

Petola Masak Lemak Putih Dengan Udang



Nie namanya Petola Masak Lemak Putih Dengan Udang...Yana ambik resepi dalam buku resepi masakan Gulai Pak Engku...Alah...Pak Engku...yang selalu masak dalam Wanita Hari Ini tu...kenai tak??Tengok resepinya macam sedap jer..tu yang cuba buat..Simple jer..sedap jugak..Nak buat masakkan berkuah..masaklah sayur nie..adalah kuah sikit.. Nak masaknya pun mudah..Sesuai jugak dijadikan menu untuk bersahur..sebab mudah dan cepat cara memasaknya..Akak tak kuasa nak celoteh panjang-panjang...sakit jari jemariku ini menekan keyboard....huhuhu....Tengok jelah resepinya kat bawah nie yer...sudi-sudikanlah mencuba..Kalau yang baru belajar memasak tu, boleh cuba resepi nie..mudah jer....


PETOLA MASAK LEMAK PUTIH DENGAN UDANG
SUMBER :- BUKU RESEPI MASAKKAN PAK ENGKU

Bahan-bahannya:-
1 biji petola
100gm udang sederhana besar
50gm suun
1 labu bawang besar - potong empat
2 biji cili merah - potong serong
300ml santan
200ml air
Secubit garam

Cara penyediaan:-
  • Petola dibersihkan kulitnya lalu dihiris kasar.
  • Panaskan periuk, masukkan air, petola, bawang dan cili merah.
  • Apabila petola sudah hampir lembut, barulah masukkan udang, suun dan santan.
  • Kacau perlahan-lahan sehingga mendidih.Rasakan garamnya.
  • Jangan masak terlalu lama, cukup sekadar sekali mendidih, angkat dan hidangkan.

1 comment:

  1. salam kenal dari sy...nak masak sayur msak lmak cam akk msak la...sedap je tgok tu...:)

    ReplyDelete