Nie pulak satu lagi resepi ayam...Dari abang Kassim...Dah nama pun Ayam Ala Kassim..Kassim pon....pon.....Masak ayam nie memang kering sikit..Yana bubuh cili sikit jer..Kalau sesiapa nak pedas boleh taruk satu kilo...hahaha....biar berasap telinga...bulan pose nie..perut tak berapa sedap...kalau makan pedas-pedas sangat..Makan ngan sayur lemak petola Fuh!! Memang sesuailah gandingan lauk nie...Berkuah lemak dengan pedas-pedas sikit...AYAM ALA KASSIM
Bahan-bahan:
 1/2 ekor ayam - dipotong kecil
 3 sudu besar cili kisar - kalau suka pedas boleh tambah
 2 sudu besar kicap pekat
 3-4 tangkai daun kari
 air secukupnya
 garam dan gula secukup rasa
  bahan2 kisar:
 1 labu bawang besar
 4 ulas bawang putih
 1 inci halia
  cara:
  
·                     gaulkan ayam dengan garam dan serbuk kunyit
·                     kemudian gorengkan ayam tadi separuh masak
·                     angkat dan ketepikan
·                     panaskan minyak
·                     tumiskan bahan2 kisar dan cili kisar sehingga wangi dan pecah minyak
·                     masukkan daun kari dan kacaukan rata
·                     biarkan seketika sambil dikacau selalu
·                     kemudian masukkan kicap pekat dan tumiskan sehingga kuah agak kering sedikit
·                     masukkan pula ayam dan sedikit air (kepekatan dan kecairan kuah bergantung pada selera masing2)
·                     akhir sekali masukkan garam dan gula secukup rasa
·                     kacau dan biarkan sehingga ayam masak dan empuk
·                     angkat dan hidangkan dengan nasi putih, nasi minyak, nasi tomato dan lain2
note: masakan lama, senang dan sedap
No comments:
Post a Comment