Semalam anak tekak nie teringin sangat nak makan masakan Jepon....Sume bahan-bahan dah di beli..tinggal nak membuatnyer lagi.....Jenuh jugak Yana mencari resepi sushi nie..Last-last teringat pulak Myresepi....nasib baik kat situ ada resepi yang mudah dan murah..hehehe....Cuma, ada sikit-sikit item yang Yana edit...Kepada para penggemar sushi tu, sudi-sudikanlah cuba resepi nie..memang sedap..anak-anak pun suka..Kalau yang belum pernah makan sushi nie, memang payah sikit agaknya nak masuk mulut..tengok macam semacam jer..Apa susah....Masuk mulut jer..tak payah nak pikir-pikir dah.. Janji kenyang...Kalau makan ngan pencicah dia lagi sedap....Lupa pulak semalam nak buat pencicahnya tu...Buat macam biasa jer...cili kisar@boh, gula dan sikit air asam...Masak sekejap..Dah agak-agak pekat sikit..Padamkan api.....pedas-pedas sikit..baru sodap...Nie sebenarnya menu tengahari semalam...Kalau makan tu terasa macam ada kat negara Jepun lak....teringat kengkawan kat sana..Tapi, apa kan daya..nak bagi pun buat sikit jer...cukup-cukup makan jer...hehehe....Buatlah sendiri..bukannya susah sangat...Senang bangat...SUSHI
Bahan-bahan
· 1 mangkuk beras Jepun – (Yana guna beras SAKURA calrose short grain tuh…) - masak cam biasa (tgk kat peket dia tu ada tulis cam mana nak masak..)
· 3 biji telur (dadarkan)
· Mayonise
· 1 sudu besar cuka makan (Jgn buh bnyk sangat nnti jadik masam lak…)
· 1 sudu besar gula
· secubit garam
· seaweed
· salmon,maguro or apa2 jek pilihan yg disukai (Yana buh fillet ketam, sosej ayam, karot)
· Ambil sedikit kemudian kepal2kan n bleh letak atas seaweed. Then,letak apa2 isi pilihan, telur dadar & mayonise.
· Start menggulung…Basahkan sikit hujung seaweed dgn air untuk lekatkannya.dan gulung sampai abis.
SELAMAT MENCUBA...
No comments:
Post a Comment