Sunday, August 8, 2010

Sushi...

Semalam anak tekak nie teringin sangat nak makan masakan Jepon....Sume bahan-bahan dah di beli..tinggal nak membuatnyer lagi.....Jenuh jugak Yana mencari resepi sushi nie..Last-last teringat pulak Myresepi....nasib baik kat situ ada resepi yang mudah dan murah..hehehe....Cuma, ada sikit-sikit item yang Yana edit...Kepada para penggemar sushi tu, sudi-sudikanlah cuba resepi nie..memang sedap..anak-anak pun suka..Kalau yang belum pernah makan sushi nie, memang payah sikit agaknya nak masuk mulut..tengok macam semacam jer..Apa susah....Masuk mulut jer..tak payah nak pikir-pikir dah.. Janji kenyang...Kalau makan ngan pencicah dia lagi sedap....Lupa pulak semalam nak buat pencicahnya tu...Buat macam biasa jer...cili kisar@boh, gula dan sikit air asam...Masak sekejap..Dah agak-agak pekat sikit..Padamkan api.....pedas-pedas sikit..baru sodap...Nie sebenarnya menu tengahari semalam...Kalau makan tu terasa macam ada kat negara Jepun lak....teringat kengkawan kat sana..Tapi, apa kan daya..nak bagi pun buat sikit jer...cukup-cukup makan jer...hehehe....Buatlah sendiri..bukannya susah sangat...Senang bangat...

Tapi, masa menggulung tu kena hati-hati sikit....Itu menguji kesabaran betui...Lagilah macam Yana nie yang baru nak mencuba..Kali pertama gulung tu..abis terburai sume isi kat dalam tuh..Pastu seaweed tu koyak pulak!! Huhuhu.....Kali keduanya baru tau..kena lemah lembut jer...Gulung padat-padat sikit..Isinya tu letak kat tengah-tengah...Baru cantik..Pastu potong..Makan....Memang kenyang...Agak-agaknya, kalau buat untuk sahur pun sesuai...penuh khasiat..cepat pun cepat.....

Kalau nak resepi sushi nie..cuba pegi cari bahan-bahan kat bawah nie.pas tu try buat sendiri..Lain kali, tak yah gi Sushi King nak makan sushi....Ingat, next time kalau buat sushi lagi nak buh isi ikan pulak...

SUSHI

Bahan-bahan

· 1 mangkuk beras Jepun – (Yana guna beras SAKURA calrose short grain tuh…) - masak cam biasa (tgk kat peket dia tu ada tulis cam mana nak masak..)

· 3 biji telur (dadarkan)

· Mayonise

· 1 sudu besar cuka makan (Jgn buh bnyk sangat nnti jadik masam lak…)

· 1 sudu besar gula

· secubit garam

· seaweed

· salmon,maguro or apa2 jek pilihan yg disukai (Yana buh fillet ketam, sosej ayam, karot)

Cara-cara

· Dalam bekas..masukkan cuka,garam n gula..(bleh masukkan air suam skit supaya cpt hancur gula td...) . Kemudian amik beberapa senduk nasi jepon yg tgh panas kemudian gaul rata.

· Ambil sedikit kemudian kepal2kan n bleh letak atas seaweed. Then,letak apa2 isi pilihan, telur dadar & mayonise.

· Start menggulung…Basahkan sikit hujung seaweed dgn air untuk lekatkannya.dan gulung sampai abis.


SELAMAT MENCUBA...




No comments:

Post a Comment