Saturday, August 21, 2010

Homemade Fishball & Fishball Soup

Nie menu bersahur tadi.....Malamnya Yana dah buat sup nie...senang...Bangun sahur nanti tinggal panaskan jer....Yana buh lobak putih ngan kentang ....Tu jer yang ada kat dalam peti...Ku gunakan sepenuhnya...Lobak tu dah lama Yana beli..tak termasak-masak lagi...sedap gak kalau sup bubuh lobak putih...Nie baru first time makan...biasanya lobak merah jer....Orang kata makan lobak putih nie elok untuk kesihatan...terutamanya bagi ibu-ibu yang menyusukan anak..Makan lobak nie boleh banyakkan air susu...Selain tu lobak putih nie jugak baik untuk penghadaman..untuk orang yang mengidap asma, batuk dan baik untuk pesakit buah pinggang. Tapi, time nak menggentel fishball tu perlukan kesabaran...Kalau tak tak jadik nanti..Dah le tangan pun berbau ikan..Kekadang tu tak mau menjadik bulat..Jadik lonjong pulak!! Huhuhu...Tulah sebabnya tangan kena basahkan dulu..supaya senang nak bulat-bulatkan pes ikan tuh..

Resepi nie Yana jumpa dalam dapur Ika...Cara buat fishball & sup tu pulak Ika dapat dari K.Jun...Tak sangka pulak senangnya nak buat fishball...Buat sendiri rasanya lebih terjamin..lembut, bersih, tanpa bahan pengawet...yang pentingnya halal....TQVM pada Ika atas resepi sumbangannya itu...Yana nak mintak izin nak copy resepi Ika tu kat sini yer...TQ....Pada K.Jun jugak!!


FISHBALL SOUP

  • 1 biji bawang besar }
  • 3 ulas bawang putih} kisar halus
  • 1/2 in halia}
  • 3 btg carrot -hiris
  • 2 biji kentang-potong ikut suka
  • 1/2 atau 1 cawan makaroni-rebus ketepikan
  • tauhu kering-jika suka
  • sayur2 lain jika suka
  • daun bawang dan bawang goreng utk taburan
  • garam dan serbuk lada sulah secukupnya
  • Air secukupnya
  • Panaskan sikit minyak..tumis bahan kisar hingga wangi kemudian masukkan carrot dan kentang, masukkan air secukupnya ( ikut le kalu nk sup banyak ke sikit) biarkan didih.

    Masukkan garam dan serbuk lada sulah kemudian masukkan bahan2 lain biarkan didih sekali lg. masukkan bebola ikan/fishball biar kan didih/masak bila fishball timbul maknanya dah masak.

    Akhir sekali masukkan makaroni yg telah direbus tadi..rasakan garam sekali lg. Siap.

HOMEMADE FISHBALL

Bahan2
  • 500 gm isi ikan-kalu guna tenggiri lg sedap
  • 1 tsp serbuk lada sulah>>Yg ni kita gantikan 2 ulas bwg putih dparut - yana pun
  • 1/2 tsp serbuk bawang putih - xda..xbuh
  • 1 ketul pati udang atau ikan bilis
  • 2-3 ketul ice
  • 1sb Putih telur>>yg ni pun kita tmbh
Cara2:

Semua ni dikisar hingga halus, kemudian basahkan tangan dan bulat2 kan pes ikan dan susun dlm shallow dish yg diisi sikit air (utk elak kan bebola melekat) buat hingga habis ketepikan.


2 comments:

  1. Amboi rajin nye buat fish ball...hmmm yana mmg rajin orgnye...tp sebenornye x cube x tw kan..bila dh tw puas ati...!!

    ReplyDelete
  2. Yelah..apa salahnya kalau kita mencuba...dah cuba baru tau..kalau ada kesungguhan di situ ada kejayaan..hehehe.....Anak-anak suka sesngt mkn fishball nie..

    ReplyDelete