Salam sume....tengah dok buat apa tu??? Dah siap mengemas ker?? Nie Yana nak bagitau satu resepi kari yang enak bangat.....Menu berbuka semalam..Ala-ala keIndian gituk..Kalau makan terasa macam ada kat Goa le pulak...hehehe....Dengan kuah karinya yang pekat...rasanya pun secukup rasa...Tak taulah nak cakap macam mana kesedapan kari nie..kalau cuba baru tau macam mana rasanya...cik abang kata pun sedap..bertambah-tambah makan...apa lagi...kembang kincup idung nie kena puji..hehehe...Makan lak dengan pekasam yang mak buat...Fuh!!! Lagi terangkat!! Kata orang..kalau orang lalu kat belakang tak nampak..Kalau lalu kat depan nampak ler....KARI IKAN GAYA GOA
SUMBER : CHEF WAN
Bahan-bahannya:-
600gm ikan tenggiri keping..(yana guna ikan tongkol jer..dlm 4/5 ketui)
2 biji bawang besar – dicincang
3 ulas bawang putih – dicincang
2cm halia – dicincang halus
2 sudu besar biji sawi
4 sudu besar cili kisar
3 biji buah tomato – dipotong baji
3 biji cili hijau- dibuang biji & hiris
2 cawan pati santan
½ cawan air asam jawa
1 tangkai daun kari
¼ cawan minyak masak (utk menumis)
Garam secukup rasa
3 sudu besar serbuk ketumbar
3 sudu teh serbuk jintan putih
2 sudu the serbuk kunyit
1. Satukan tomato, cili dan serbuk rempah di dlm blender dan kisar hingga halus. Ketepikan.
2. Panaskan minyak. Tumis bawang besar, bawang putih, halia dan biji sawi hingga wangi.
3. Kemudian, masukkan bahan kisar, cili kisar, daun kari dan pati santan. Kacau hingga sebati. Kemudian didihkan dan renehkan selama 5 minit. Cairkan kuah dengan sedikit air, jika terlalu pekat.
4. Tambahkan air asam jawa dan ikan. Kacau dan renehkan atau sehingga ikan masak. Perasakan secukupnya dengan garam.
5. Hidangkan panas-panas…Sesuai dimakan dengan nasi putih.
No comments:
Post a Comment