Monday, August 30, 2010

Lepat Pisang

Buat lapan ketui jer...
Beginilah hasilnya...
Sedia untuk masuk mulut...hehehe.....Puas hati dapat makan lepat buatan sendiri...Tak sangka pulak sedap!! Secukup rasa..Tu pun ikut resepi jugak..Harapkan Yana...Entah apa jadiknya nanti..jadik lepat lembik pulak...Rasanya pun sedang-sedang jer..Feveret Yana nie..dengan anak yang nombor 2 tu..dia lah yang suruh buat lepat nie...Usahakan jugaklah carik daun pisang....Mula-mula buat tu rasa macam susah sikit nak membungkusnya..maklumlah..tak pernah buat lagi...Kali keduanya tu dah ok....Memang sedap kalau di makan panas-panas....Lain kali boleh buat lagi....

Sebenarnya resepi lepat nie Yana ambik dalam dapur K.Ummi..hehehe....sowey ye kak..Yana ambik resepi tanpa kebenaran...Dah buat baru nak mintak izin nie.....Nak copy resepi akak tu ler..Harap akak tak marah...Tak baik marah2 di bulan pose nie.....kurus nanti pose tu..hehehe....Mintak halal yer.....Tenkiu.....very much!!

Bahan:- ( 7 - 8 keping)

· 8 biji pisang emas/berangan - Yana guna pisang emas

· 1/3 cawan gula pasir

· 3/4 cawan tepung gandum

· 1/2 sudu teh garam

· 1/4 cawan santan pekat (*akak guna santan kotak je)

· sedikit kelapa muda parut digaul dengan sedikit garam

· daun pisang secukupnya (dilayu atas api perlahan, buang bahagian keras tepi, lap dan belah lebihkurang sejengkal lebar daun)

Cara-Cara:-

1. Panaskan periuk kukusan.

2. Dalam mangkuk lecek pisang dengan gula hingga gula dan pisang hancur sedikit.

3. Masukkan santan, garam, dan tepung. Gaul rata.

4. Ambil daun pisang dan letakkan 2 - 3 sudu besar adunan pisang di tengah2 daun. Letak inti di tengahnya dan gulung daun pisang. Lipat kedua2 bahagian tepinya biar kemas. Buat hingga habis.

5. Letak/susun dalam periuk kukusan. Kukusan selama 12 - 15 minit hingga masak/kelihatan daun pisang kekuningan.

2 comments:

  1. Baru beranggan2 nk buat dh ade resepinye..tenkiu2x

    ReplyDelete
  2. Hehehe....cuba..jgn tak cuba...sedap nie..mcm nak buat lg jer....kena pi carik daun pisang dulu..huhuhu.....

    ReplyDelete