Friday, August 13, 2010

Kuih Lopes

Kuih-muih tradisional..masih tidak kulupakan..Nie Yana buat sebelum balik kampung hari tu..Hari nie baru nak masukkan N3..Kaedah penyediaannya kuih nie mudah jer...Memang sesuai dengan jiwaku ini yang inginkan semua yang ringkas..tapi..berbaloi-baloi.....hehehe.....Sedap nie...Tak sangka pulak semudah A...B..C..buat kuih lopes nie..Kalau ikut kaedah orang dulu-dulu..siap balut ngan daun pisang lagik..Pas tu diikat ketat-ketat...baru dikukus/rebus..seterusnya, dipotong-potong.....Kini dah lain,tak yah balut-balut pakai daun pisang dah...kukus macam biasa jer....Rasanya tetap sama...mudah kan!! Nak sedap lagi..mestilah kaedah tradisional...memandangkan sekarang nie, ramai ibuk-ibuk yang sibuk..sumenya nak pantas...Kaedah yang nie lebih sesuai...mudah dan cepat...

Resepi nie Yana ambik kat dapur makyong Hana tuh...Asalnya dari tulip@fiza..Agaknya, apa menu dia hari nie yer...Hari nie terasa penat sikit...sebab baru balik dari kampung...tu yang sunyi jap...Untuk berbuka arie nie kite beli jer kat bazaar ramadhan...nasi kerabu....nampak macam sedap jer...Tapi, tak taulah bila dah makan nanti jadi tak sedap lak!!Hehehe..

Wokeylah, pada sesiapa yang nak try resepi yang mudah dan sedap nie..tengok bahannya kat bawah nie yer...Untuk buat bentuk bulat tu, Yana ikut style k.ummi..guna tutup nescafe yang telah diletakkan plastik..supaya nanti kuih tu mudah di keluarkan..TQ jugak pada k.ummi atas kaedah yg mudah tuh!!Sebelum tu, kita nak mintak izin dulu ler nak c & p resepi tu ek!!! TQVM...

Bahan-bahan
  • 2 cawan beras pulut
  • 2 cawan santan cair
  • 1/2 cawan air pandan (dikisar)
  • 1 st air kapur-
  • 1/2 st garam
  • beberapa titik pewarna hijau
  • kelapa parut yg di gaul dengan sedikit garam
  • *** air gula ***
  • 3 ketul gula melaka
  • 5 sb gula
  • 3 cawan air
Cara-cara
  1. Cuci beras pulut,rendam beras pulut dgn air selama 3jam, masukkan juga pewarna hijau & air kapur. Kisar daun pandan bersama 1/2 cawan air dan tapiskan airnya.Kemudian toskan dan masukkan dalam loyang. Kukus selama 20minit. Lepas tu, masukkan santan & air pandan kukus lagi selama 30minit.
  2. Alas bekas 4segi/bulat dengan plastik/daun pisang. Ambil pulut tekan padat2 dgn plastik/daun pisang. Biarkan sejuk,kemudian potonglah ikut bentuk yg anda suka. Kemudian golekkan dalam kelapa parut.
  3. Semasa kukus pulut,boleh buat air gula. Masukkan semua bahan dalam periuk,bila dah mendidih kecilkan api dan masak hingga agak likat. Bila dah sejuk boleh dimakan bersama pulut.
  1. *** air gula nih bergantung pada saiz gula melaka yg anda gunakan, jika guna yg besar blh kurangkan gula.


No comments:

Post a Comment