Thursday, August 12, 2010

Puding Susu Koktel

Eemmmmmm....sejuk jer masuk tekak...Ha....tak pose yer....Kalau bersebab tak pe..takut yang tak bersebab tu ler..Anak kita pun pose tau!! Bulan pose nie kalau dapat puding ker..agar-agar ker..sedap jugak kan....Lagi-lagilah kalau bab karamel tuh!!...Memang febret ramai..Kalau Bazaar ramadhan kat sini, puding karamel tu mesti ada....Takut jugak makan manis-manis bulan pose nie...maklumlah.....umur dah macam nie..risau pulak banyak penyakit yang berkunjung..hehehe....kenalah control sikit...tapi, kalau dah membeli tu kekadang terlupa daratan kejap....Pas tu baru ingat asal usul...hehehe....Tulah masalahnya....Dugaan tu banyak sangat...sabar jelah.....Makan alakadar jer...Kalau dapat sejag air dah cukup..hahaha....sejag aku teguk tuh!! Dasyat tak??? Sejag yang kecik jer...bukan had yang besar tuh...baru logik sikit...

Oklah...resepi puding nie Yana ambik dari dapur K.Ummi..Asalnya dari Jun..Nampak macam sedap jer..memang sedap..kalau di makan sejuk-sejuk..Tapi, gambar puding Yana, taklah secantik gambar puding akak..Pertama kali cuba, dapat banyak pulak ikut resepi nie..jenuh jugak nak menghabiskannya....Bagi kat jiran sebelah sikit..pastu bagi mak rasa...Nasib baik tak membazir..Tq pada kalian berdua atas resepi puding nie yer...Yana nak pinjam resepi tu ek Jun!! TQ...


Bahan:-
1 paket serbuk agar-agar (11 gm)
2 biji telor
4 cawan air
1/2 tin susu cair
1 cawan gula pasir
2 - 3 sudu besar tepung kastad
1 tin fruit cocktail
Cara-Cara:-
Masak agar-agar dengan air dan gula hingga larut. Sementara itu, pukul telor dan campurkan tepung kastad. Kacau rata dan ketepikan. Bila campuran agar-agar telah larut, masukkan susu cair dan biarkan mendidih. Masukkan campuran telor dan tepung kastad. Masukkan fruit cocktail dan kacau sebentar. Tutup api. Tuangkan ke dalam loyang pilihan yang telah dibasahkan terlebih dahulu. Sejukkan dan hidang.



No comments:

Post a Comment