Wednesday, June 16, 2010

Udang Goreng Sos Cili Thai

Resepi nie Yana ambik dari dapur sahabat kita yang dok nun kat seberang lautan tu...Dayang..Jauh tu..kena naik belon dulu, baru sampai sana...Nanti kalau ada rezeki boleh pegi jalan-jalan carik makan kat sana.....Boleh beli kek lapis....Nak buat, tak kousa Yana nak melapisnyer tu....menguji kesabaran betui.Time masak udang nie..tengok-tengok sos cili thai tinggal sikit jer...Tak sampai 3 sudu makan....perabihkan jer....Tapi, rasanya tetap sedap gak...Lagilah kalau udang tu digoreng dulu...terasa kerangupannyer....TQ Dayang atas resepi nie..Yana nak kopipies yer......


UDANG GORENG SOS CILI THAI (Resepi asal : Kak Nor)

· 300gm udang

· 1/2 sudu kecil garam

· 1/2 sudu kecil serbuk kunyit

· 1 sudu kecil tepung jagung

~~~~~~

· 3 ulas bawang putih ~ dicincang

· 3 ulas bawang merah ~ dihiris halus

· 3 sudu besar sos cili Thai

· 2 sudu besar sos cili (DJ tambah)

· 1 sudu besar sos ikan (DJ xde stok. Ganti dgn sos tiram)

· carrot

· bunga kobis

· 5 bj cili api ~ diketuk dan dipotong dua

· sedikit daun ketumbar ~ dihiris

· 1 sudu besar jus limau nipis/lemon

· sedikit garam jika perlu

· minyak

Cara-cara :

1. Gaul dan perap udang selama 10 minit bersama garam,serbuk kunyit dan tepung

jagung.

2. Goreng sekejap atau sehingga udang bertukar warna.

3. Angkat dan ketepikan.

4. Tinggalkan minyak dlm kuali lebih kurang 2 sudu besar.

5. Masukkan bawang putih dan tumis hingga naik bau.

6. Masukkan bawang merah dan goreng hingga bawang layu.

7. Masukkan sos cili thai, sos ikan, cili api, carrot dan bunga kobis.

8. Gaul2 rata dan masukkan udang.

9. Masukkan garam jika perlu tp hati2 sbb dah ada rasa masin dr sos ikan.

10. Akhir sekali masukkan daun ketumbar dan jus limau nipis.

11. Kacau sekejap dan padamkan api.

12. Angkat dan hidangkan panas2.

No comments:

Post a Comment