Wednesday, June 16, 2010

Nasi Kebuli

Jumpa dalam dapur K.Ummie..Asal dari Tulip....Yana buat 1 1/2 pot susu jer..just nak try...Rupa-rupanyer sedap gak....Masa nak ambik gambar nie lupa lak nak tabur kismis ngan bawang goreng...Time makan tu Yana bubuh bawang goreng jer.....Nasi nie rasa berlemak sikit...bab guna santan...Makan sekali sekala tak pe ler...Dah ler Yana nie dalam proses nak menurunkan berat badan...Hehehe....Nampaknyer...kalau makan nasi cam nie...bertambah lagi ler berat nie...nanti kena start bersenam pulak...Nasik nie Yana makan dengan ayam panggang ala-ala Keney Rogers tu....Tapi, tak berkuah ler.....tak pelah, nanti berlemak sangat pulak...Apa pun jadik, nasi nie dah lama hadam kat dalam perut ....Lain kali nak buat lagi...digandingkan bersama ayam masak merah...tak pun ape-ape jer lah yang bersesuaian....Tq K.ummie...nak C & Paste yer.....

NASI KEBULI

Bahan-bahan:-

· 900 g beras -basuh dan toskan (akak sukat hanya 4 cawan beras basmathi)

· 2 biji kelapa parut (akak guna 5 cawan santan)

· 5 sm halia

· 1 batang serai

· 1 helai daun limau purut

· 2 biji buah pelaga

· 3 kuntum bunga cengkih

· minyak ghee utk menumis

Untuk Hiasan:-

· 2 biji telur (didadar) - akak x buat pun

· kismis

· bawang goreng (untuk hiasan)

Bahan giling: (bahan akak kurangkan sikit ikut sukatan beras dan kisar jek)

· 2 sudu besar ketumbar

· 1 sudu teh jintan manis

· 1 sudu teh jintan putih

· 1 sudu teh lada hitam

· 2 sudu teh serbuk kunyit

· Sedikit garam

Cara Memasak :

1. Kelapa diperah ambil santan secukupnya untuk masak nasi.

2. Panaskan minyak ghee,masukkan rempah-rempah, daun limau purut, halia, serai serta bahan giling dan masak hingga naik bau.

3. Masukkan santan & garam tunggu mendidih.

4. Masukkan beras dan masaklah hingga tanak nasinya.

5. Taburkan telur dadar, kismis & bawang goreng diatasnya bila menghidang.

No comments:

Post a Comment