Friday, June 18, 2010

Kek Lapis Milo & Horlicks

Huhuhu!!!!!Mintak bimbingan dan bantuan....ngape kek lapisku jadik cam nie? Nak tercabut lapisannya tu...silap step kut masa melapis tu...First time buat kek lapis....Tak berapa nak menjadik ler lapisannya tu...kena belajar lagi nampaknyer..tak cukup ilmu lagi...Bak pantun orang dulu-dulu..saya budak baru belajar, kalau salah tolong tunjukkan....Kena bukak blog Dayang nak tau tip cara buat kek lapis nie....Hari tu tak khatam lagi..hehehe...Yana buat separuh adunan jer..tu pun dapat banyak jugak..Buat lima lapis jer..nak cepat siap..hehehe...Tapi, rasanya not bad jugak....Cuba teknik melapis tu jer kena tuntut lagi....Yana ambik dari dapur Noreen....Tima kaceh yer....Yana nak copy & paste resepi boleh? Mintak izin dulu..untuk dikongsikan bersama..


KEK LAPIS MILO & HORLICK

Bahan-bahan:
10 biji telur
450gm mentega
220gm gula kastor - kalau tak suka manis boleh dikurangkan kepada 200gm
240gm tepung gandum/tepung hongkong/kek
1oogm horlicks
100gm milo
1 tin (397gm) susu pekat (condensed milk)

cara:

· pukul mentega dan gula sehingga kembang lebih kurang 5 min

· kemudian masukkan telur satu persatu sambil dipukul rata

· masukkan pula susu pekat dan pukul lagi

· akhir sekali masukkan tepung dan kacaukan sehingga sebati

· bahagikan adunan kepada dua bahagian

· satu bahagian dicampurkan dengan horlicks dan kacaukan sebati

· satu bahagian lagi dicampurkan dengan milo dan kacaukan sebati

· masukkan 4 sudu besar adunan ke dalam loyang yang telah digriskan terlebih dahulu

· bakarkan lapisan pertama dengan suhu 180-200C pada grill mode selama 6 min atau sehingga perang (suhu bergantung pada oven masing2)

· setelah masak keluarkan dari oven dan tekankan kek dengan penekan kek lapis atau dengan belakang sudu supaya mengeluarkan angin

· kemudian masukkan pula lapisan kedua dan bakar lagi

· ulangi proses ini sehingga kedua2 adunan habis dibakar/digunakan

· setelah masak keluarkan dari oven

· biarkan betul2 sejuk barulah kek dikeluarkan dari loyang

· potong dan hidangkan

source: bro rozzan

No comments:

Post a Comment