Friday, June 25, 2010

Kuih Bakar Pandan

Inilah kuih bakar pandan yang pertama kalinya aku buat.....

Hai!Hai!Hai........semu sihat...Yana sihat alhamdulillah......amacam kuih bakar Yana nie..nampak macam OK ker KO?Rasanya dah ok...cuma rupa jer yang tak berapa ok...hehehe...Yana bakar malam tadi. Buat untuk breakfast pagi nie...Tengahari baru nak posting gambar...Hahaha.....Yana tak de acu kuih bakar tu..Yana guna loyang jer..dah siap masak tu, teringat pulak ada pan muffin....kalau guna tu pun ok gak kan..tapi, dah selesai..lain kali jelah guna tu....Yana ikut resepi Hana....tingkayu Hana..atas resepi kuih nie...Yana bubuh pewarna ijau sikit....memandangkan bijan tak der...kismis pun tarak..Yana try guna chocolate rice..macam nielah jadiknya...Yana dah sapu mentega kat atas kuih tu bila dah masak...tapi, rasa-rasanya cubaan nie tak menjadik kut..chocolate ricenya tak mau berapa melekat pun....pandai sesangat....hehehe....Apa-apa pun rasanya sedap..secukup rasa...Kalau ikut oven Yana, Yana bakar 1jam... guna api dalam 170@180C jer...Api, atas bawah...Time masak tu, macam biasalah..bergantung pada oven masing-masing...Nak kopi & paste resepi yer Hana....TQ.....


KUIH BAKAR PANDAN

Bahan-bahan


· 250 ml air*

· 6 helai daun pandan*(*di blend bersama dan tapis)

· 1 cawan gula

· 2 cawan tepung gandum

· 200 ml santan pekat

· 250 ml air

· 3 biji telor gred B

· 2 sudu besar mentega - dicairkan

· 1/2 sudu teh garam

· 1/4 sudu teh pewarna hijau epal

· Sedikit bijan atau kismis untuk hiasan

Cara-cara

1. Sebatikan semua bahan, kacau dengan whisk hingga rata, tapis.

2. Lenser acuan dengan mentega dan panaskan dalam oven sekejap pada suhu 180c.

Keluarkan acuan dan tuangkan adunan tadi, tabur dgn bijan dan bakar selama 35 minit atau hingga masak dan kekuningan. Sejukkan sebelum dipotong


No comments:

Post a Comment