Tuesday, June 22, 2010

Bun Pandan

Inilah hasilnya, setelah di perap selama 2 jam......

20 minit kemudian...........Setelah di bakar.......

Siap....sedia untuk di makan.....

Selamat petang, jemput makan bun pandan nie.....adui....sampai lenguh jari jemari tanganku menguli bun nie...Tapi, alhamdulillah...hasilnya tak mengecewakan....Time nak buat bun nie shortening pulak kehabisan....Yana guna mentega jer..hasilnya ok gak..masih tak lari rasa rotinya tu...Kalau celup ngan air kopi panas sedap nie....Sebelum bakar, Yana sapu lebihan telur tu sikit atas roti, pas tu tabur kelapa parut kering...Kalau bubuh inti kaya kat dalam tu lagi sedap....Kaya pun tinggal ciput jer..cicah cam tu jelah..nanti try buat sri kaya sendiri...Ikut resepi nie..Yana buat besar-besar sikit....nak cepat siap..hehehe....dapatlah dalam 11 bijik....Mat suruh buat 14 bijik...Ikut resepi nie kena bubuh kismis,Yana tak bubuh kismis pun, anak-anak tak berapa suka.Makan sebijik pun dah kenyang....Lembut jer...Next time, kalau nak buat kena bubuh pewarna ijau sikit...baru nampak macam pandan....Nie tak berapa ijau sangat...pa-pa pun...maceh Mat..atas resepi bun nie..lain kali Yana try bun lain pulak yer..Resepi asal dari chef terkenal tu Alex Goh..Mintak ijin nak kopipies....resepi yer.....tingkayu.....hehehe.....

BUN PANDAN BERKISMIS

BAHAN-BAHANNYA :-)
300 g tepung roti
2 camca teh instat yeast
45 g gula halus
1/2 camca teh bread softerner
1/2 camca teh bread improver
1/2 camca teh garam
1/2 camca besar susu tepung
1/2 biji telur (1 biji telur dipukul sedikit dan ambil 1/2 bahagian)
60 ml santan (mat guna susu cair)
1/2 camca besar pandan paste
105 ml air
20 g lemak sayur (shortening)
130 g kismis
Sedikit mentega untuk disapu

CARA MEMBUATNYA :-)

  1. Gaul tepung, yeast, gula, garam, bread improver/softerner dan susu tepung hingga sebati. Masukkan telur, santan@susu cair, pandan paste dan air. Gaul rata hingga menjadi doh.
  2. Tambah lemak sayur sambil terus menguli hingga menjadi doh yang lembut dan kenyal. Masukkan kismis dan uli lagi hingga rata. Bulat2kan doh, letak dalam bekas yang telah dilenser sedikit mentega. Tutup dengan plastik cling atau kitchen towel. Biar 1 jam hingga doh naik sekali ganda.
  3. Keluarkan doh. Tumbuk untuk membuang udara dan uli sekejap. Bahagikan doh kepada 14 bahagian yang sama besar (kurang lebih 50 g satu bahagian). Bulat2kan doh dan letak dalam loyang sesuai yang telah disapu sedikit mentega.
  4. Perap 45 minit hingga roti naik. Bakar dalam oven pada suhu 175C selama 25 minit atau hingga masak. Bergantung pada oven masing. Sapu mentega pada permukaan roti sejurus dikeluarkan dari oven...
  5. KAEDAH LAIN :- Masukkan semua bahan2 diatas kecuali mentega, ke dalam breadmaker, pilih setting untuk doh dan tekan "on", tunggu hingga siap dan seterusnya lakukan seperti langkah no. 3 dan 4....



No comments:

Post a Comment