Resepi yang dah lama tertangguh nak buat...Dari sehari ke sehari nak buat....Tapi, hari nie nekad nak buat...pagi-pagi lagi dah menguli sebelum hantar si kecik tu pegi sekolah...Balik hantar dia jer terus masak..Makan dengan kuah Dalca jer...Tapi, soweyle....muka capati nie tak berapa elok..Mula-mula elok jer, leper bulat....Pas tu, time letak kat kuali..jadi bersegi pulak..hehehe.....Pa-pa pun..makan 2 keping dah terasa kenyang.....Yana ambik dari dapur Raidah...Nak "kopi" resepi boleh....???? TQ...CAPATI
Bahan-bahan:
1 cawan tepung atta ~ dapat 4 keping roti
1/4 sudu teh garam
1/3 cawan air suam
Juga diperlukan:
2 sudu kecil minyak sapi atau butter/mentega
1/4 cawan tepung atta untuk mencanai doh
Cara penyediaan:
1. Campurkan/satukan tepung, garam dan air dan uli hingga menjadi doh.
2. Tutup dgn kain lembap. Biarkan doh rehat selama sekurang2nya 10 minit atau lebih.
3. Kemudian bahagikan doh menjadi 8 bahagian yang sama besar.
4. Leperkan doh dgn tangan dan celupkan ke dalam tepung yang kering di kedua2 belah bahagian.
5. Canaikan doh sehingga nipis, lebih kurang 6 inci.
6. Panaskan kuali dgn menggunakan api yg kecil. Bila kuali panas masukkan roti.
7. Setelah roti bertukar warna dan sedikit mengelembung, terbalik roti.
8. Setelah 1 - 2 minit, terbalikkan sekali lagi roti.
9. Kemudian dengan menggunakan senduk, tekan roti supaya ianya mengembung bulat.
10. Pusingkan sekali lagi dan bolehlah diangkat.
11. Sapukan dgn sedikit ghee/butter.
No comments:
Post a Comment