Monday, June 14, 2010

Pandan Cheesecake

Gambar pandan cheesecake yang baru kuar dari oven......tengoklah...nampak cantik jer kan!..

Syukur alhamdulillah...kenyang rasanya dapat makan cheesecake nie....kepada penggemar cheese mesti suka kek macam nie....makan dua tiga potong jer dah kenyang....memang bestler kek nie...Kalau time baked tu...harum semerbak satu umah...tu yang buat tak sabar-sabar nak makan...tak tertahan dengan baunyer tu.....kek nie memang gebus...dan lembut...tapi, kena ikut peraturan cara memasaknyer tu betui-betui ler..nanti kalau langgar peraturan, tak menjadik pulak....Jangan salahkan ibu mengandung...hehehe....Kepada yang belum mencuba lagi resepi nie..patut cuba tak rugi punyer....Anak Yana yang sorang nie memang suka makan cheese....dialah yang paling suka kalau kek macam nie..Baru tadi masak..dah tinggal setengah.....Nanti nak try buat versi yang lain pulak.....Try jer..manalah tau kut-kut sedap lak nanti....Resepi nie Yana ambik dalam dapur Cik Mat yang rajin memasak tu...Mat ambik dari dapur Hana..Hana ambik dari????Tak kisah ler..apa-apa pun...Mintak ijin nak tekap dan tampal resepi tu yer...mintak halal......

BAHAN-BAHANNYA :-)
200 ml susu segar
4 keping slice cheese (cheesedale)
70 g mentega
70 g gula halus
70 g tepung gandum, diayak
4 biji telur gred "B"
1 camca teh pandan paste
Sedikit pewarna hijau
Beberapa titik esen vanilla

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Siat2 slice cheese dan masukkan ke dalam susu segar, panaskan susu dan kacau hingga keju larut, masukkan mentega, pandan paste dan sedikit pewarna hijau, kacau rata dan sejukkan (mat guna kaedah double-boiler)...
  2. Asingkan putih dan kuning telur, pukul kuning telur hingga pucat dan masukkan no. 1, kacau rata. Masukkan tepung dan gaul hingga sebati. Ketepikan.
  3. Putar putih telur hingga berbuih, masukkan gula halus dan putar hingga menjadi meringue. Kaup balik meringue ke dalam no.2 dan masukkan esen vanilla, gaul hingga rata.
  4. Tuang dalam tin yang telah disapu mentega, letak tin dalam bekas lain dan tuang sedikit air hangat (kalau guna tin spring foam, balut bawah tin dengan aluminium foil, utk mengelakkan air masuk).
  5. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 170C selama 20 minit, kemudian turunkan suhu kepada 140C dan bakar lagi selama 40 minit. Bila masak, keluarkan kek dari tin dan sejukkan sebelum dipotong...Memang sedap u!!!

Memang sodap!!!Hehehe....


No comments:

Post a Comment