Friday, June 25, 2010

Gulai Ayam Syok!

Salam Jumaat...Hari yang mulia....Penghulu segala hari...Nasib baik server hari nie ok..semalam..punyalah tension..tak boleh nak bukak...mati kutu dibuatnya....Untuk pengetahuan sume, gulai nie Yana masak semalam..ingat nak update blog..last-last server down..tak jadik pulak....Nampak tak ayam ngan kentangnya yang telah karam dalam lautan gulai tu....nampak badan sikit-sikit jer..hehehe...Di sebabkan gulai nie ada lebih lagi, so, Yana bawak ke petang untuk di cicah dengan roti jala...Sowey, gambar roti jala tak de kat sini..sebab semalam buat kat umah mak..Acu yang baru di beli tu buat hal pulak..tak menjadi...Yelah....baru first time guna...pas tu first time buat lak tu...hehehe.....Bawa sume adunan kat sana..terus masak..Mak guna acuan yang tembaga tu...elok jer jadinya...nanti nak beli jugak le....Next time, kalau Yana buat lagi, Yana posting gambarnya yer...Kepada sesiapa yang baru nak belajar masak kari ayam atau daging tu..bolehlah cuba resepi Yana nie....

GULAI AYAM SYOK!

Bahan-bahannya:-

500gm ayam ( nak guna daging pun boleh...)
2 cawan santan pekat
sedikit daun kari
sedikit air asam jawa
Garam secukup rasa
Ubi kentang di potong 4
11/2 sudu besar kerisik

Bahan kisar :-
3 sudu besar serbuk kari daging
sebatang serai
1 cm lengkuas
1/2 biji bawang besar
1/2 sudu kecil jintan manis
1/2 sudu kecil jintan putih

Bahan tumis:-
4 ulas bawang merah - dihiris
3 ulas bawang putih - dihiris
1 1/2 cm halia - dihiris
sebatang kayu manis
4 kuntum bunga cengkih
1 kuntum bunga lawang
4 biji buah pelaga

Cara membuatnya:-
  1. Panaskan minyak, tumis bahan tumis hingga berbau harum dan bawang kekuningan sedikit. Masukkan sedikit daun kari.
  2. Masukkan bahan kisar, air asam jawa dan kerisik,tumis hingga pecah minyak.
  3. Kemudian,masukkan santan, ubi kentang dan ayam.
  4. Biar ubi dan ayam empuk sikit. Kemudian masukkan garam secukup rasa. Kalau nak bubuh serbuk perasa sikit pn boleh jugak...Jangan bubuh banyak dah le..nanti kena darah tinggi pulak.
  5. Masak hingga kuah pekat..dan ayam masak..
  6. Padamkan api..
  7. Siap...
Selamat mencuba!!!

No comments:

Post a Comment