Friday, June 18, 2010

Ikan Bakar Ala Nyonya

Cuba teka apa isi kat dalam nie???

Jeng!Jeng!Jeng.......Inilah isinya...Menu tengahari nie..malam tadi selongkar dapur Hana..Jumpa resepi nie..Yana tak guna ikan pari..Semalam pegi pasar ikan tu tak de jual..Yana ganti dengan ikan talapia merah..Bunga kantan pun tak bubuh...nak bubuh 2 kuntum jer..malas pulak nak pegi kedai balik....Nanti bila-bila kena tanam bunga kantan kat umah nie..senang nak masak apa-apa...kalau kat kampung tu, main ambik jer..senang...Yana masak atas dapur jer..Guna kuali yang leper tu....Memang sedap le..ikan bakar macam nie...Kalau lagi pedas..lagi sedap...anak-anak nie tak suka pedas-pedas sangat..nanti tak makan pulak...Masak 2 ekor ikan..Licin..sampai menjilat jari....Resepi asal dari dapur Cik Mat...Yana nak C & P resepi nie yer Mat..Hana juga...Thanks.



IKAN BAKAR ALA NYONYA

Bahan-bahan

· 2 keping ikan pari (anggaran 500g), perap dengan garam dan asam jawa, cuci bersih dan toskan - xde pari! gune ikan tk tau jenama! :D

· 2 helai daun kunyit, siaz besar

· 2 kuntum bunga kantan, hiris halus

· 2 helai daun limau purut

· 1/2 cawan santan

· 3 biji limau kasturi, ambil jusnya

· 2 keping aluminium foil

· Garam dan gula secukupnya

· 4 camca besar cili kisar (boleh guna 6 - 7 biji lada merah)

· 8 biji bawang merah*

· 2 ulas bawang putih*

· 1/2 inci lengkuas*

· 1 hirisan nipis halia*

· 2 biji buah keras*

· 2 batang serai, hiris halus*

· 1/2 inci belacan, dibakar*

· 1/2 inci kunyit hidup*(*ditumbuk lumat)

Cara Membuatnya

· PES REMPAH :Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan tumbuk lumat hingga harum, masukkan santan, daun limau purut, garam dan gula secukup rasa. Masak dengan api perlahan hingga menjadi pes. Matikan api, masukkan jus limau kasturi, kacau rata dan ketepikan.

· UNTUK IKAN BAKAR :Bentangkan sekeping aluminium foil, alas dengan daun kunyit. Pes rempah dibahagi kepada 4 bahagian. Ratakan 1 bahagian pes rempah tadi dan tabur hirisan bunga kantan. Letak sekeping ikan pari, lumurkan dengan 1 bahagian lagi pada keseluruhan ikan, tabur dengan bunga kantan. Bungkus kemas2. Buat kaedah yang sama untuk yang lagi satu.

· Bakar ikan tadi atas api bara hingga masak, kurang lebih 15 minit untuk setiap bahagian. Atau boleh juga dibakar dalam oven. Bakar dalam kuali pun ok, cuma kalau guna api bara, bau dan rasa dia lagi sedap. Enak dimakan begitu saja atau boleh juga perahkan jus limau kasturi lagi sebelum dimakan....yumm yumm!!..

No comments:

Post a Comment