Friday, June 18, 2010

Ayam Kremes

Yum....yum....sedapnyer kalau ratah jer....

Makan ngan nasi pun sedap gak.......

Tima Kasih Hana atas resepi ayam nie...Ala-ala ayam goreng rempah pulak..Kalau makan dengan nasi lemak mesti sedap punyer...nanti nak try buat...Kremes dia tu yang buat sedap ....Krup!!Krup!! Makan..Rangup...Kalau ayam goreng cam nie anak Yana memang suka..Bertambah-tambah diorang makan....senang hati...bila masakan kita habis..Licin.....Untuk nasi putih tu..Yana bubuh stok rebusan ayam sikit..ada lebih..pas tu letak sikit mentega dan garam..jadik macam nasi ayam..tapi, simple jer...Kalau ada sup pun sedap gak....Nasi nie Yana buat untuk makan malam...Daun sup tak de stok...So, cancel nak buat sup..huhuhu..nanti tak cukup rasa pulak..Macam nie pun dah kenyang..Nak resepi, tengok resepi kat bawah nie...yer..Resepi asal dari K.Nur yang dok kat Singapore tu..& Madihaa..Yana ambik dari dapur Hana...Hana, Yana mintak izin nak Copy & Paste resepi yer....TQ....

AYAM KREMES

Bahan-bahan

· 1 ekor ayam - belah 8@4

· 2 inci halia - ketuk

· 1 helai daun salam - optional

Bahan Kisar

· 6 biji bawang merah

· 4 biji bawang putih

· 3 sudu makan ketumbar

· sudu makan jintan putih

· 1 ½ sudu makan jintan kasar

· 1 sudu teh serbuk lada putih

· 1 inci halia

· sedikit kunyit hidup

· garam

Bahan Kremes

· 1 cawan air rebusan ayam

· 1/4 cawan tepung beras (boleh ditambah dengan tepung ubi)

· 1 biji telur dikocok rata

· 1 cawan air

Cara-cara

· Rebus ayam bersama halia dan juga daun salam sehingga separuh masak. (hana tmbh btg saderi).Angkat dan toskan ayam.

· Kisar semua bahan2 kisar. Satukan dengan ayam dan perap sekurang2nya sejam.

· Panaskan minyak. Goreng ayam hingga masak dan kekuningan. Lebihan rempah jangan dibuang. (Jika ingin goreng ayam dengan mencelup sahaja ke bhn kremes juga tiada

masalah! cume rempah tak serap banyak). Angkat ayam dan toskan.

· Satukan bahan kremes sebati. Masukkan lebihan rempah ayam tadi.Kacau.

· Pastikan minyak betul2 panas. Ambil sesenduk kemudian goreng ke dalam minyak yang panas td hingga garing. Angkat dan toskan.

· Taburkan ke atas ayam semasa menghidang.Sesuwai dimakan dengan nasi ayam penyet bersama set sambal, tauhu dan tempe atau dimakan dengan nasi putih panas.





No comments:

Post a Comment