Thursday, June 17, 2010

Ayam Panggang Ala-ala Kenny Rogers

Waduh! Waduh!!!! Nampak tak? Dua ketui drumstick nie....Tangkap gambar dua peha nie jer..Memang anak-anak suker....Kalau bab drumstick jer mesti berebut...Apa yang bestnyer pun tak tau lah...Teritam sikit....Ayam nie Yana panggang jer....nama pun ayam panggang kan....Sebelum tu, Yana dah perap ayam nie semalaman....memang meresap rempahnya dalam ayam tu.....Ooooo...macam nie rasanya ayam panggang kat Kenny Rogers yer..Dah lama tak makan kat situ...Kat sini tak der.....Huhuhu....Dapat rasa ayam nie pun jadiklah....Makan nak nasi kebuli yang Yana buat hari tu....memang syok!!Ratah ayam macam tu jer pun sedap gak...Nak ala-ala mat salleh sikit..makan ngan kentang putaq, salad & kentang goreng....lagi syok!!..Masak 5 ketui jer....abis...Selongkah dapur K.ummie....TQ...sedap tau!! Nak kopipies resepi yer kak.....jangan mare....mintak izin dulu nie.....


Bahan-bahan
  • 1 ekor ayam (bersihkan dan tidak perlu dipotong kecil)
  • Bahan-2 untuk make up ayam :
  • 3 biji bawang besar
  • 4 biji bawang putih
  • 1 inci halia
  • 2 atau 3 sudu besar sos lada hitam - aku tadak sos nih ganti ngan sos tiram+kicap pekat n lada hitam byk.
  • 2 sudu besar madu
  • 1 ketul kiub ayam Knorr
  • 2 sudu besar gula pasir- hana gune gula perang
  • 2 sudu besar herba campuran
  • 1 1/2 sudu teh garam halus
  • Sedikit air untuk mengisar kesemua bahan make-up.
  • Sedikit mentega
Cara-cara
  1. Campur kesemua bahan make-up dengan sedikit air dan kisar.
  2. Lumurkan keseluruhan bahan tadi diluar dan dalam ayam yang telah dibersihkan.
  3. Perap selama 1 1/2 jam.- hana perap semalaman.
  4. Sapu sedikit mentega keseluruhan ayam dan bakar/panggang. Bakar selama 1 1/2 jam atau sehingga ayam masak. Semasa membakar, selepas 1/2 jam pertama, sapukan ayam dengan minyak n campuran rempah yang menitis. Ini supaya ayam tidak terlalu kering.
  5. Hidangkan bersama kentang goreng, coleslaw dan kentang putar.


No comments:

Post a Comment