Wednesday, June 23, 2010

Nasi Beriyani & Ayam Masak Merah

Yummy......sedapnya....nie Yana masak untuk makan tengahari tadi..Kalau pasai nasi beriyani..anak-anak mesti suka..yang si kecik tu kalau makan nasi nie tau mau berlauk..makan macam tu jer...memang peel dia macam tu..hehehe...Masak simple jer..tak de dalca ataupun acar mentah...anak-anak tak berapa suka...mama dan abahnya suka ler...menu express....satu jam jer dah siap masak...nak kejar masa...nanti nak ambik si kecik tu balik sekolah pulak..Kalau lambat banyak persoalannya....Nasib baik sempat masak lauk dan nasi nie....alhamdulillah......Ayam masak merah nie pun main bubuh jer...semua kasi satu kali masuk....tunggu sampai kering sikit...padamkan api....siap...Selesai menu untuk tengahari tadi...Nie dok memikirkan menu untuk esok pulak..nak masak apa yer???? Nie tengah terjah blog..siapakah yang menjadi sasarannya???? Belum tau lagi....tunggu jelah..Kalau nak masak sikit..pandai-pandailah korang mengadjust resepi nie yer......


BAHAN NASI BERIANI :-)
4 cawan beras basmathi, rendam 25 minit dan toskan
1 1/2 cawan susu cair
4 1/2 cawan air
1 biji bawang besar, didadu
3 biji bawang merah*
2 ulas bawang putih*
1 inci halia*(*dikisar halus)
2 camca besar rempah beriani + sedikit air, bancuh jadikan pes + sedikit serbuk kunyit
Rempah tumis (1 kayu manis, 1 bunga lawang, 3 buah pelaga, 5 bunga cengkih)
Garam secukup rasa
Daun pudina, daun pandan dan daun ketumbar (yang ni agak2 jee)
2 camca besar minyak sapi
Beberapa titik pewarna makanan kuning
Hirisan daun bawang/daun sup, untuk hiasan
Bawang goreng, untuk hiasan
Gajus, kismis dan kacang pes, untuk hiasan

CARA MEMBUATNYA :-)

    1. UNTUK NASI BERIANI :- Dalam kuali, cairkan minyak sapi, masukkan rempah tumis dan bawang besar dan tumis hingga harum. Tuang bahan2 kisar dan juga rempah beriani tadi. Kacau rata. Masukkan beras dan goreng hingga rata dengan rempah. Alih beras tadi ke dalam rice cooker. Masukkan air, susu cair dan daun pandan. Kacau rata dan tambah garam secukup rasa. Masak seperti biasa. Bila nasi kering, masukkan daun pudina, daun ketumbar, gajus, kismis, dan kacang pis. Buat beberapa lubang dan masukkan pewarna kuning (bancuh dengan sedikit air). Biar nasi tanak betul2 dan gemburkan dengan chopstick. Boleh hidangkan dengan menabur hirisan daun sup/daun bawang dan bawang goreng...Selamat mencuba!!


No comments:

Post a Comment