Wednesday, July 14, 2010

Suji Kristal

Emmmm......cedapnyer biskut nie....Biskut pra Sya'ban...hehehe....Memandangkan Ramadhan belum menjelma lagi...buatlah untuk bulan Sya'ban dulu.....hahaha...Teruja hati nie nak mencuba resepi dari K.Wan..nampak macam menarik jer..Lepas tu, hatiku terus tertarik nak buat....alhamdulillah....jadik jugak akhirnya...Anak-anak mesti suka nie.....Masak bakar tu......harumnya satu rumah...mesti jiran sebelah doh menghidu bau biskut nie..ambik bau jelah yer....Rasa-rasanya macam tak cukup pulak nanti..Nak tapaukan untuk adik-adik sikit...depalah testernyer.. Pasai mengomen bagi diarang...TQVM K.Wan atas resepi biskut nie....nak C & P resepi yer kak....

SUJI KRISTAL

Bahan A(diayak bersama)
250gm tepung gandum
1 sudu teh serbuk penaik
1 sudu teh baking soda

Bahan B
125gm gula icing
1/8 sudu teh garam
100gm badam kisar (dipanggang)
1/2 sudu teh perisa vanila
200gm minyak sapi (cairkan dan sejukkan)

Perwarna : pink, hijau dan kuning
Hiasan: gula kaster

Cara-cara :

1. Satukan bahan A dan bahan B kecuali pewarna. Gaul perlahan-lahan sehingga menjadi doh yang lembut. Rehatkan selama 20 minit atau lebih.
2. Bahagikan doh kpd 3 bahagian dan letakkan tiga jenis perwarna secukupnya.
3. Susunkan ketiga-tiga doh ini kpd satu doh yg panjang dan bahagikan doh ini kpd 10gm setiap doh.
4. Bulat-bulatkan doh dan susun didalam loyang pembakar.
Panaskan ketuhar. Bakar pd suhu 150c selama 15-20 minit.
5. Biarkan sejuk dan salutkan dengan gula kaster.

No comments:

Post a Comment

Post a Comment