Saturday, July 31, 2010

Gulai Siam Ikan...

Salam sume.....harap-harap sume sihat alhamdulillah.....sebenarnya dah lama nak N3 gambar nie....asyik-asyik tertangguh jer...Nie menu tengahari semalam....Pening dah memikirkan nak masak apa hari tu...Nasib baik K.Ummi penyelamat....Nampak macam sedap jer lauk tu....apa lagi...terus memecut naik motor....Vroooommm!!!! Pegi pasar pancing ikan..Last-last jumpalah ikan nie....Yang Yana pun tak tau apa namanyer.....Ikan tak bernama......Nak beli ikan tenggiri...sume tinggai kepala jer..anak-anak nak makan apa pulak??Tak kanlah nak makan kepala ikan??Orang kata, budak-budak tak elok makan kepala ikan...nanti payah lak nak belajar...hehehe....Beli jelah ikan yang tak bernama tu...Tapi, sedap gak ikan masak gulai nie.... Ala-ala gulai nasik dagang pun ada gak...Ingat kalau ada lebih lagi, esoknya nak buat nasik dagang pulak...Tapi, apakan daya....Hari tu jugak dah abis...tak kesampaian hajatku itu....Lain kali jelah....TQlah K.Ummi atas resepi yang sememangnya sedap nie...Resepi asal dari kak chef Liza kiter tu..Anak-anak memang suka makan ikan nie..Bapak anak..lagilah suka....Lain kali kena buh ikan banyak sikit..tak cukup..hehehe....Yana nak kopipies resepi yer kak....TQVM!!


GULAI SIAM IKAN TENGGIRI
Sumber: Chef Hanieliza

Bahan:-

· 500 gm ikan tengiri/merah/tbala atau kembung

· 3 cawan santan [1 biji kelapa]

· Sedikit terung pipit (akak guna 1 biji terung bulat jek) Yana pun

· sedikit buah belimbing buloh (akak xda stok, tukar timun) Yana pun...ikut jer....

· 5 helai daun limau purut

· 3 tangkai cili hijau (belah 2)

· Garam secukup rasa

· minyak untuk menumis

Bahan Mesin

· 10 tangkai cili kering

· 10 biji cili api

· 1 s/k lada hitam

· 5 batang serai dihiris

· 2 cm lengkuas

· 10 ulas bawang merah

· 5 ulas bawang putih

· 2 cm belacan

· 2 cm kunyit hidup

Cara:

1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan mesin sehingga wangi.

2. Masukkan santan dan biarkan mendidih.

3. Masukkan ikan, terung dan daun limau purut. Biarkan mendidih.

4. Masukkan buah belimbing buloh dan cili hijau. Perlahan api dan biarkan mendidih dan naik minyak.

5. Bila kuah telah pekat tutup api dan hidangkan dengan nasi putih.



No comments:

Post a Comment