Thursday, July 29, 2010

Strawberry Panna Cotta

Buah strawberry yang baru ku petik dari kebun kat Giant berdekatan rumahku.....

Semata-mata nak buat benda nie, semalam nasib baik buah nie berbuah kat Giant ...Hari-hari yang sebelumnya tu, jenuh jugak aku menunggu buah strawberry tu gugur....semalam baru gugur banyak nampaknyer....Rasa rugi pulak beli sepeket jer....Tak cukup pulak...Nanti bila-bila nak beli lagi...harap-harap ada lagi ler....Kalau time bulan pose...memang sedap dessert nie!!Sebenarnya dah lama hasrat hati nie terpendam nak buat dessert macam nie....Emmmm....memang sedap....rasa nyaman jer bila masuk mulut....sejuk rasanyer...Resepi Yana curik dalam dapur kembarku Hana....hehehe....kembar ker???? Nama jer yang kembar....Atau aku jer yang perasan sorang....huhuhu....TQVM Hana atas resepi yang sememangnya sedap nie....Resepi asal dari Gert. Kalau yang belum mencuba, bolehlah mencubanya nanti...tak lugi punya lo.....nak buat lagi adalah...Puri buah tu, kita boleh letak macam-macam..ikut selera...pisang boleh..mango pun boleh.....yang mana satu idaman kalbu....Ikut kata hati.....Oklah..kalau nak resepinya, Yana kena mintak izin Hana dulu nak copy..boleh Hana???? TQ...mmmmuah!!! lebiu....ler..

STRAWBERRY PANNA COTTA

Bahan-bahan

· 7g gelatin + 3 sudu besar air panas

· 2 ½ cawan susu segar

· 1/4 cawan gula

· 1 sk esen vanila

· Buah2an pilihan - hana gune stoberi, mangga dan pisang

Cara-cara

· Campurkan gelatin dan air panas. Satukan hingga sebati tanpa ketul2. Kemudian ketepikan.

· Masukkan susu dan juga gula ke dalam periuk. Buka api kecil dan masak hingga mendidih.

· Alihkan dari api. Tuang campuran gelatin dan kacau sebati.

· Tuang ke dalam gelas atau mangkuk puding. Sejukkan lam peti sejuk. Pastikan sedikit lembut baru tuang puree.

· Kisar buah2an pilihan menjadi puree dengan ditambah dengan sedikit gula. (hana tk ltk pong gula).

· Sajikan dengan menuang puree tersebut di atas puding dan sedikit potongan buah2an tadi.

· Siap dihidang.

No comments:

Post a Comment