Saturday, July 24, 2010

Siakap Sup Berlengkuas...

Dah lama rasanya tekak nie tak merasa sup ikan...Semalam geledah dapur Dayang, Yana jumpa resepi sup ikan nie..Asalnya guna ikan siakap....Tapi, Yana ganti dengan ikan merah...sedap jugak.....Sluuuuurrrrppp!!!! Ahhhhh.....Sedapnyer hirup kuah ikan nie...memang favor kami sekeluarga kalau bab sup ikan nie.....Biasanya, kalau buat sup ikan, Yana beli sup bunjut ikan Adabi tu jer....Hari nie nak try pulak resepi nie...Memang tak mengecewakan......sedap gituh....Bertambah-tambah anak-anak makan...Bapaknyer pun sama....Menu ringkas jer...Tenghari tadi...Pas tu, Yana buat sambal belacan pulak!! Cicah ngan ulam kaduk Pergh!!! Terangkat....Memang sesuai...dengan sup nie...secocok gituh!!.Hehehe.....Tu pun dah kenyang.....Argh!!! Syukur alhamdulillah......TQVM ler Dayang atas resepi sup yang sedap nie...Lain kali try buat guna ikan siakap pulak....Yana minta izin nak C & P resepi yer.....

Siakap Sup Berlengkuas
Bahan-bahan :

· 1 ekor siakap XL (dibersihkan)

· 3 cawan air

· 3 ulas bawang putih (diketuk)

· 5-6 biji cili api (diketuk)

· 2 biji tomato (dibelah 4)

· 2 batang serai (diketuk)

· 1 inci lengkuas (dihiris/diketuk))

· 1/2 inci halia (dihiris/diketuk)

· sedikit garam

· 2 sudu makan sos tiram

· 2 biji limau nipis (diambil jusnya)

· 1/2 sudu makan tepung jagung (dibancuh dgn sedikit air)

· sedikit hirisan daun sup

Cara-cara :

1. Didihkan air di dlm kuali besar. Masukkan serai, bawang, lengkuas dan halia. Biarkan ia mendidih seketika.

2. Masukkan sos tiram. Kacau perlahan. Kemudian barulah dimasukkan ikan, cili api, sedikit daun sup dan garam secukup rasa.

3. Setelah ikan hampir masak, masukkan jus limau dan bancuhan tepung jagung. Kacau rata2. Akhir sekali masukkan tomato.

4. Setelah masak, taburkan lebihan daun sup. Hidangkan panas2.

No comments:

Post a Comment