KUIH LAPIS MARBLE KOPI a.k.a KUIH LAPIS COKLAT
Bahan A: (Loyang bulat 5 inci)
· 2 cawan santan
· 1 cawan tepung gandum
· 1/2 cawan gula pasir
· 2 sudu makan tepung beras
· 2 sudu makan tepung kastad
· 1 sudu teh garam
Bahan B:
· 1 sudu teh pes coklat/emulco
· 1 sudu makan serbuk koko
· 1 sudu makan serbuk nescafe (*akak letak 1/2 sudu mkn je)
· 1/4 cawan air suam
# bancuh bersama bahan B di atas.
Bahan C:
· 1/4 cawan air suam
Cara-Cara:-
1. Panaskan kukusan.
2. Gaulkan semua bahan A hingga sebati. Tapiskan. (*akak blend jek semua then tapis).
3. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian.
4. Masukkan bancuhan bahan B dalam satu bahagian. Kacau rata.
5. Biarkan satu bahagian lagi dengan warna asal dan masukkan bahan C. Kacau rata.
6. Masukkan satu senduk (*akak sukat 1/3 cawan) adunan coklat ke dalam loyang. (*akak panaskan sebentar loyang selepas disapu sedikit minyak). Kukus selama 5 minit.
7. Lapiskan pula dengan adunan asal (plain) dan kukus lagi selama 5 minit.
8. Lapiskan berselang seli hingga habis. Untuk lapisan akhir akak kukus lama sedikit lebihkurang 10 minit. (*untuk kukusan akhir juga akak balut penutup kukusan dengan kitchen towel agar lapisan atas tidak terkena wap).
9. Biarkan kuih benar2 sejuk pada suhu bilik baru dipotong.
No comments:
Post a Comment