Monday, July 5, 2010

Set Nasi Ayam Butter Ari Nie...

Salam Isnin....Hari nie sibuk sikit..anak-anak sekolah..Tapi, kesian pulak kat kakak tu..dah 2 hari tak berapa mau nak makan..minum jer...dia demam...pas tu muntah-muntah....tapi, dah bawa gi klinik dah...nampaknya hari nie ok sikit..tulah yang masakkan dia nasi ayam nie..berselera sikit dia makan....ada sup tu..memang dia suka...lapang rasa ati nie bila dia dah mula makan..Hari nie pun dia tak pegi sekolah..tak berapa sihat sangat lagi...esok dah ok kut...Saje nak try resepi nasi ayam butter nie...Baru pagi tadi selongkah dapur Hana....Ayam tu, Yana buat ayam panggang madu..Yana bubuh ketumbar biji sikit...Pas tu blender sume bahan..perap ayam..kalau lagi lama, lagi sedap...Yana perap lebih kurang 1 jam...Pas tu baru bakar....Macam biasa..time dah nak masak tu..balik-balikkan ayam..pas tu sapu ngan butter....Bertambah-tambah makan..Al-maklumlah..dah lama tak buat nasi ayam....buat kali nie sedap pulak tuh!! Tambah pulak ada salad..memang syok! Hehehe....Tingkayu Hana atas resepi nasi ayam butter nie...nak kopipies resepi yer..TQ....

NASI AYAM BUTTER

Bahan-bahan
UTK NASI

· 3 cawan beras (hana gune beras thai )- basuh dan toskan

· 31/2 air rebusan ayam - bergantung jenis beras

· Rempah tumis (kayu manis,bunga lawang, cengkih, pelaga..)

· 1/2 biji bawang besar - dihiris

· 1 inci halia - ketuk

· 1 sudu serbuk pati ayam knorr

· 1 helai daun pandan simpul

· 1 batang serai ketuk

· 2 sudu besar butter

· garam

>> Panaskan butter. Masukkan rempah tumis, hingga naik bau.. Masukkan bwg, halia.. Tumis lagi. Masukkan pula air rebusan ayam, daun pandan, serai, serbuk pati ayam dan garam secukup rasa. Masukkan beras dan pindahkan ke dalam rice cooker. Masak seperti biasa.

UTK SUP

· 1/2 ekor ayam size kecil - potong

· 1 sk serbuk@kiub pati ayam

· 1 batang saderi - potong

· 2 inci halia - ketuk

· Air secukupnyer

· garam

· daun bawang dan bawang goreng

>> Rebus semua bahan sehingga ayam masak. Toskan ayam dan ketepikan. Masukkan daun sup dan bawang goreng. Siap utk hidangan sup.

UTK SOS MERAH

· 3-4 batang lada merah*

· 2 ulas bwg putih*

· 2 biji tomato*/bleh juga gune tomato puri

· 2 sudu besar sos tomato

· 2 sudu besar sos chili

· 1 sudu kecil cuka

· 1 sudu besar gula

>>blend yang bertanda *. Masukkan dlm periuk/kuali dan masukkan sos,cuka, gula n garam. Didihkan sehingga kuah agak2 pekat n matikan api.

UTK SOS HITAM@KICAP

· 3 sudu besar kicap

· 1 sudu kecil madu

· 2 sudu besar air rebusan ayam

>> Campurkan semua. ketepikan.

UTK AYAM GORENG MADU

· Ayam rebusan tadi

· 3 sudu besar kicap pekat

· 1 sudu besar sos tiram

· 2 sudu besar madu

· 1 inci halia - parut

· 2 ulas bawang putih - parut

· blackpepper - optional

· bleh tambah minyak bijan jika inginkan lebih wangi

>> Campurkan semua bahan. Perap lebih kurang satu jam atau lebih. (hana perap 20min jer) Panaskan minyak (gune minyak sedikit sahaja asal tenggelam paras setengah ayam). Goreng ayam tadi hingga keitam2an. Jgn hangus sudah! Jika ingin dibakar boleh juga.Hidangkan dengan nasi ayam, sup n sos tadi dan juga dengan daun salad@ kubis, tomato dan timun.

No comments:

Post a Comment