Sunday, June 13, 2010

Rich Chocolate Cake Sheila Mambo

Alamak! Gambar kek nie kabur sket la....kabur pun kaburlah....agaknya silap setting kut...dengar nama pun macam menarik jer...Yana tengok dah ramai peminat kek mable yang dah try buat kek nie...so, Yana pun nak try buat jugak le...kek nie memang rick chocolate....terasa coklatnya tu...Buat petang..esoknya dah abis...dapat sikit jer..kalau nak buat lain kali kena dua adunan...Resepi pun sume sama jer...tapi, Yana postlah resepinya kat bawah nie..buat simpanan Yana....Lain kali kalau nak buat lagi senang....Mintak izin nak copy & paste resepi yer....


BAHAN-BAHANNYA :-)
125 g mentega
155 g tepung naik sendiri (self-raising flour)
2 biji telur, dipukul sedikit
125 g gula halus (kalau letak 100 g pun ok)
125 g cooking chocolate
1 camca teh esen vanilla
80 ml susu segar

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan oven pada suhu 170C, lenser tin kek dengan mentega, alas dasar tin dengan kertas, lenser juga kertas tadi. Cairkan coklat masakan secara kaedah double-boiler. Ketepikan.
  2. Putar mentega dengan gula hingga putih. Tambah telur dan terus memutar hingga kembang. Masukkan esen vanilla, putar rata.
  3. Pada kelajuan sederhana, masukkan tepung selang seli dengan susu segar, hingga habis, kacau rata. Bagi adunan pada 2 bahagian, 1 biar pada asal dan 1 lagi bancuh dengan coklat yang telah dicairkan tadi. Kacau rata.
  4. Tuang berselang seli antara adunan biasa dengan adunan bercoklat, buat hingga habis. Lorekkan dengan hujung pisau 2 - 3 pusingan. Bakar 40 - 45 minit atau hingga masak, sejukkan atas jaringan dan hias ikut kreativiti masing2...

No comments:

Post a Comment