Sunday, June 20, 2010

Moist Chocolate Brownie

Eeeemmmmm.....sedapnyer...lembut jer....

Petang semalam terajin sikit...Buat brownie pulak..bukak-bukak fail..jumpa lak resepi brownie nie...rasanya dulu Yana dah buat..cuma tak post jer dalam blog nie..Kali nie buat terus jer post....Kalau tak silap resepi asal dari dapur Leen..Pas tu berpindah ke dapur Hana..Lepas Hana ke dapur Yana pulak hehehe....Memang rajin betui si Hana tu dalam bab masak memasak nie yer..macam-macam resepi ada...Yana tak bubuh topping pun..makan cam nie pun dah sedap..terasa coklatnya tu...nak buatnya pun mudah...tak yah guna mixer...guna tangan jer...tu baru betui handmixer...hehehe.....Rasanya kalau bubuh topping lagilah manis brownie nie....Nak kawal kandungan gula dalam badan nie..takut ler.....selalu sangat makan kek...nanti badan pun sama macam kek jugak....Tapi, time bakar tu ngapa atasnya merekah ha? Api kuat sangat ker? Tak pun atas sebab-sebab lain...Atasnya tu yang sedap..rapuh....bau pun sedap...Makaseh......atas resepi nie....nak kopipies yer....

MOIST CHOCOLATE BROWNIE

Bahan A (sebatikan)
  • 1 cawan susu cair
  • 1 cawan butter - yang dicairkan
  • 1 cawan air panas
  • 2 cawan gula perang
Bahan B (diadun sebati)
  • 2 biji telur (gred B)
  • 1 sudu teh Esen Vanila
Bahan C (diayak)
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 cawan serbuk koko
  • 1 sudu teh baking powder
  • 1 sudu teh soda bikarbonat
Cara-caranya:-
  1. Pre-heat oven pada suhu 175 C selama 10 minit.
  2. Sebatikan semua bahan A
  3. Tuangkan pula bahan B dan kacau.
  4. Masukkan bahan C dan kacau hingga sebati.
  5. Alaskan loyang 10 x 10 inci dgn kertas minyak dan tuangkan adunan ke dalam tin
  6. Bakar selama 40-45 minit.
  7. Sejukkan dan tuangkan bahan topping di atasnya. Biarkan sementara sebelum dipotong kecil-kecil.


No comments:

Post a Comment