Aiskrim....aiskrim....mari-mari......anak-anak yang datang dulu...Cakap jer pasai aiskrim..laju jer...Nie pun tengoklah..ada cop jari sekecik tu..dah tak sabar-sabar nak merasa...Biasanya buat satu kaler jer...hari nie Yana buat 3 kaler..jadiklah aiskrim pelangi...nampak macam cantik..anak-anak pun tertarik nak makan..malam buat..esoknya..habis satu tupperware nie...lain kali kena buat dua bekas lak..budak-budak kan...mesti suka aiskrim..lagilah kalau berkaler-kaler macam nie...Sepatutnya kena blender lagi sekali bila aiskrim nie dah hampir separuh beku..memandangkan Yana buat pun dah malam..terus masuk freezer jer...pas tu lupa lak..terus tido...esoknya..dah membeku..nak blender..rasa-rasanya macam tak payahlah..anak-anak dah menunggu nak makan....Tapi, memang syok bila makan..smooth jer..Aiskrim nie termanis sikit..kalau nak try..bolehlah kurangkan sikit gulanya tu..buh sikit jer dah cukup..nanti kena kencing manis lak...hehehe...
AISKRIM PELANGI
Bahan-bahannya:-
150gm coffeemate
100gm gula kastor ( boleh kurangkan)
250ml susu segar (Yana guna full cream)
250ml krim putar
1 sudu teh esen vanila
pewarna merah dan biru( Nak buh kaler lain pun boleh..)
Cara membuatnya:-
- Satukan semua bahan-bahan diatas ke dalam mesin blender kecuali pewarna.Blender sehingga berbuih..
- Lepas tu tuangkan di dalam bekas yang bertutup. Bekas tersebut hendaklah disanggakan sikit dengan buku atau apa-apa bahan. Tuang warna merah dulu, diikuti biru dan warna plain..
- Kenbalikan bekas pada kedudukan asal.
- Simpan dalam peti pembeku sehingga separuh beku.
- Kemudian keluarkan semula. Tuang dalam mangkuk dan blender sekali lagi.
- Tuangkan semula ke dalam bekas bertutup.
- Simpan dalam peti pembeku sampai aiskrim betul-betul beku..
- Siap..
Aiskrin nie boleh dihidangkan bersama dengan ceri, kekacang cincang, sos coklat atau sos strawberry. Untuk membuat aiskrim hijau, cuba tambah perisa pudina dan warna hijau. Manakala perisa keladi dan warna ungu. Jadi, terpulanglah pada kreativiti masing-masing.
No comments:
Post a Comment