NASI BERIYANI KASHMIR
Bahan:-
1 kg beras basmathi, cuci dan toskan
100 gm minyak sapi Ghee
2 camca besar tomato puree
1450 ml air
100 ml susu cair (ummi guna Ideal Nestle)
100 ml dadih (plain yogurt)
garam secukupnya
kismis dan badam untuk hiasan
daun bawang - tabur
Bahan rempah campur:-
1 camca besar serbuk jintan putih
1 camca besar serbuk jintan manis
2 camca besar serbuk ketumbar
2 camca teh garam masala
4 kuntum bunga cengkih
Bahan Kisar:-
2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 cm halia
4 biji cili hijau
3 biji buah pelaga
Cara Memasak:-
AYAM PERAP MASAK MERAH MADU
Bahan:-
· 1 ekor ayam - potong 10 bahagian
· 2 sb. rempah kari ayam
· 1 sb. serbuk kunyit
· 6 ulas bawang putih (ditumbuk)
· 2 inci halia (ditumbuk)
· 2 labu bawang besar (dikisar)
· 2 sb. cili kering kisar (akak letak 3 sb.)
· 5 sb. madu
· 1 sudu besar gula merah
· 2 sb. puri tomato (akak letak 4 sb.)
· garam secukup rasa
· 1 labu bawang besar - dipotong nipis bulat
Cara Memasak:-
1. Ayam dibersihkan dan ditoskan. Gaulkan bersama bahan halia, bawang putih, kunyit, rempah kari dan perisakan dengan garam. Perap ayam selama 2 jam (akak lebih 4 jam..hehee)
2. Keluarkan ayam dari bahan perapan dan goreng hingga masak. (lebihan bahan perapan akan digunakan sebagai bumbu kuah)
3. Panaskan minyak dalam kuali, dan tumiskan. Masukkan bahan bumbu perapan dan cili kisar. Masak hingga garing.
4. Masukkan gula, madu, puri tomato dan kacau. Masukkan sedikit air dan kacau lagi.
5. Apabila kuah sudah mendidih dan sedikit pekat, masukkan ayam.
6. Biarkan kuah mesra dengan ayam sambil dibalik-balikkan ayam dengan api sederhana.
7. Perlahankan api dan biarkan reneh sekejap hingga naik minyak dan kuah pekat.
8. Angkat dan hidangkan dengan nasi minyak atau nasi putih.
No comments:
Post a Comment