Sunday, June 27, 2010

Menu Tengahari Tadi...

Hari nie hari minggu masak special sikit....berat rasanya masakan nie...Tapi, kalau dah makan anak beranak..berat ke, ringan ker....janji kenyang..masuk mulut...bertambah-tambah makan...hehehe.....Saje nak try resepi dari dapur K.Ummi nie..sedap gak...Alhamdulillah...Yana masak Nasi Briyani Kashmir, Ayam Perap Masak Merah Madu & Dalca....Eeeeemmmmm...sedapnyer....ayam masak cam nie....first time cuba.....Yana masak sikit jer..Kalau sesiapa yang nak masak sikit tu pepandailah adjust resepi nie yer...sendiri mau ingat ler....Nasi pun tak letak kismis & badam..Lupa lak nak beli..Tapi, masih ok lagi....Tingkayu k.ummi atas resepi yang sedap nie.....nasi pun ambik resepi k.ummi jugak...Mintak halal yer...Yana nak kopipies resepi.....

NASI BERIYANI KASHMIR

Bahan:-

1 kg beras basmathi, cuci dan toskan

100 gm minyak sapi Ghee

2 camca besar tomato puree

1450 ml air

100 ml susu cair (ummi guna Ideal Nestle)

100 ml dadih (plain yogurt)

garam secukupnya

kismis dan badam untuk hiasan

daun bawang - tabur

Bahan rempah campur:-

1 camca besar serbuk jintan putih

1 camca besar serbuk jintan manis

2 camca besar serbuk ketumbar

2 camca teh garam masala

4 kuntum bunga cengkih

Bahan Kisar:-

2 biji bawang besar

3 ulas bawang putih

1 cm halia

4 biji cili hijau

3 biji buah pelaga

Cara Memasak:-

Panaskan minyak sapi, tumis bahan rempah campur hingga wangi. Masukkan tomato puree dan bahan kisar. Kacau 3 - 4 minit atau hingga terbit minyak. Masukkan beras, gaul selama 2 minit. Tuang air, susu cair, garam dan dadih. Gaul rata dan biarkan menggelegak sambil dikacau. Apabila telah kering airnya, tutup periuk dan perlahankan api. (ummi tumis guna periuk elektrik dan apabila beras telah dicampurkan semuanya..tekan je suis dan letak periuk elektrik tu dan biarkan masak mcm bese). Bila nasi telah masak, taburkan kismis dan badam (x letak badam pun). Taburkan bawang goreng dan daun bawang bila menghidang


AYAM PERAP MASAK MERAH MADU

Bahan:-

· 1 ekor ayam - potong 10 bahagian

· 2 sb. rempah kari ayam

· 1 sb. serbuk kunyit

· 6 ulas bawang putih (ditumbuk)

· 2 inci halia (ditumbuk)

· 2 labu bawang besar (dikisar)

· 2 sb. cili kering kisar (akak letak 3 sb.)

· 5 sb. madu

· 1 sudu besar gula merah

· 2 sb. puri tomato (akak letak 4 sb.)

· garam secukup rasa

· 1 labu bawang besar - dipotong nipis bulat

Cara Memasak:-

1. Ayam dibersihkan dan ditoskan. Gaulkan bersama bahan halia, bawang putih, kunyit, rempah kari dan perisakan dengan garam. Perap ayam selama 2 jam (akak lebih 4 jam..hehee)

2. Keluarkan ayam dari bahan perapan dan goreng hingga masak. (lebihan bahan perapan akan digunakan sebagai bumbu kuah)

3. Panaskan minyak dalam kuali, dan tumiskan. Masukkan bahan bumbu perapan dan cili kisar. Masak hingga garing.

4. Masukkan gula, madu, puri tomato dan kacau. Masukkan sedikit air dan kacau lagi.

5. Apabila kuah sudah mendidih dan sedikit pekat, masukkan ayam.

6. Biarkan kuah mesra dengan ayam sambil dibalik-balikkan ayam dengan api sederhana.

7. Perlahankan api dan biarkan reneh sekejap hingga naik minyak dan kuah pekat.

8. Angkat dan hidangkan dengan nasi minyak atau nasi putih.



No comments:

Post a Comment