Tuesday, June 8, 2010

Apam Marmar

Jeng!Jeng!Jeng......Nielah dia apam marmarku yang tak secantik rupa....Walaupun rupanya begitu, tapi rasanya sedap...lemak-lemak santannya...memang ngam dengan tekakku nie....Orang kata apam Indon....tapi, aku tak yah gi Indon nak makan apam nie..kat umah nie pon ader....First time buat. Agaknya api kukusan tu besar sangat kut..almaklumlah..buat dah lewat petang....perut dah lapau nak makan..anak-anak dah bising nak makan.....nak cepat masak...Nielah jadiknya...sampai merekah-rekah apam tu....Apam nie memang lembut dan gebus....Nampaknya terlebih kaler plain. Yana tak sukat. Main agak-agak jer.Nie gara-gara tak sabar nak makan....baru kuar dari kukusan jer terus Yana potong.....tulah jadik macam nie kut..Lain kali kena beringat-ingat..Gelojohkan Yana nie kalau bab makan...Hehehe...Apa-apa pun tima kasih pada empunya resepi nie..lain kali boleh wat lagi....

APAM MARMAR (CMG)

Bahan-bahan ( Tin berukuran 10 inci )

· 250 g tepung berserbuk penaik

· 200 ml santan

· 200 g gula halus

· 2 biji telur Gred A

· 1 camca teh vanila esen

· 1 camca makan ovallate

· Secubit garam

· Pewarna merah dan hijau (ikut kegemaran masing2)

Cara-cara

Satukan kesemua bahan dalam mangkuk adunan, kecuali bahan pewarna.

1.

Pukul dgn speed perlahan sehingga semua bergaul mesra. Kemudian lajukan speed dan putar hingga adunan kembang dan pekat.

2.

Bahagi 3. Satu dibiarkan kosong, satu diwarnakan hijau dan satu lagi warna merah.

3.

Dalam tin yg telah dilenser dgn mentega, bubuh warna merah dan hijau secara berselang seli diikuti bahagian yg tanpa warna pada atasnya.

4.

Gunakan spatula, buat pusingan satu arah sebyk 1 - 2 kali.. Kukus atas air mendidih selama 45 minit. Angkat dan keluarkan dari acuan. Biar sejuk baru dipotong.


No comments:

Post a Comment