Friday, June 18, 2010

Karipap Pusing

Aik! Sape punya pulak kat bawah tu? Lain..jer bentuknyer...Tak lain kakak punya.....Dia punya pun nak masuk blog nie jugak!

Ha...Dah tak de....ganti yang lain...hehehe.....

Aik! Ada balik..Keje dialah nie....Kakak.....kakak....Tak pelah..masukkan aje..nanti merajuk pulak..yang besar atas tu si kecik buat. Karipap gergasi, dia kata untuk gergasi makan......kuih punya besar...inti taruk ciput jer..gorengkan jugak le..nanti dia tanya pulak....yang dah siap goreng tak sempat nak snap gambar..coz bateri camera tu dah low..yang nie je sempat...yang kat bawah tu kakak punya....dah pandai sikit...baru tadi dia belajar buat klim tepi tu.....oklah..asalkan tak terbukak....Kalau bab buat karipap nie depa memang suka..Suka mengacau....Bagi jerlah....Nanti depa dah tak kacau lagi....nasib baik menjadik karipapku ini...Yana ambik dari dapur Mat....TQ Mat atas resepi nie...Resepi asal dari Chef Alex Goh...Biasa buat karipap biasa jer...Kali nie buat yang berpusing-pusing pulak....Rangup jugak!! Yana tak ikut resepi inti tu..Yana ikut resepi Yana sendiri.....bubuh inti keledek kaler oren tu...manis sikit...Kalau nak ikut resepi inti nie pun ok gak...terpulang pada diri masing-masing...ikut suka ler....Tapi, kulit dia tu rasanya macam tertebal sikit ler....lain kali kena canai nipis sikit...Makan seketul je dah kenyang...Oklah, meh tengok resepinya kat bawah nie..Mesti cuba tau!!

KARIPAP PUSING

BAHAN INTI :-)
300 g kentang, kupas, cuci dan dadu kecil dan rendam
1 tin ikan tuna, toskan
1 biji bawang besar, didadu
2 ulas bawang putih*
1/2 inci halia*(*tumbuk lumat)
1 camca besar sos tiram
5 - 6 helai daun kari, hiris halus
2 camca besar rempah kari
1 camca teh serbuk lada hitam
Sedikit gula
Kicap cair secukupnya
1 cawan air

BAHAN PASTRY :-)
A...
260 g tepung gandum
50 g margarine
20 g gula halus
1/4 camca teh garam
140 ml air (kurang lebih)

B...
180 g tepung gandum
80 g lemak sayur (shortening)

CARA MEMBUATNYA :-)

  1. UNTUK INTI :- Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan tumbuk, daun kari dan bawang besar hingga harum, masukkan sos tiram dan sedikit air, tambah rempah kari, gaul rata dan tumis hingga garing. Masukkan tuna dan kentang. Tuang air dan biar hingga kentang empuk. Tambah sedikit gula, lada hitam dan kicap cair secukup rasa. Masak hingga kering. Alihkan dalam bekas lain dan biarkan sejuk..
  2. UNTUK PASTRY :- Satukan semua bahan2 "A" kecuali air, gaul rata dan tambah air sedikit demi sedikit sambil terus diadun hingga menjadi doh yang tidak melekat di mangkuk adunan. Ketepikan. (Jangan risau jika air tidak habis digunakan).
  3. Satukan pula bahan "B" dan adun hingga menjadi doh. Rehatkan doh "A" dan "B", selama 20 minit. Kemudian bagi dua setiap doh, biar sama besar. Bulat2kan. Ambil 1 bahagian doh "A", leperkan sedikit, letak atasnya doh "B", kemudian balut hingga menutupi doh "B" tadi. Buat kaedah yang sama untuk 1 bahagian doh lagi.
  4. Ambil satu bahagian doh, canai membentuk 4 segi, buat lipatan seperti gambar rajah. kemudian canai lagi dari arah depan hingga ke hujung, canai juga bahagian tepinya, hingga mendapat ketebalan lebih kurang 2mm. Gulung doh tadi dari depan hingga ke hujung seperti swiss roll.
  5. Rapikan gulungan tadi dan potong kepada 8 bahagian. Buat kaedah sama untuk bahagian doh yang satu lagi. Ambil 1 potongan. Leperkan sedikit dan canai lebih kurang 3mm, isi inti dan kelim seperti membuat karipap biasa. Buat hingga siap.
  6. Goreng hingga kuning keemasan, gunakan api sederhana sahaja. Jangan goreng banyak seentak, mat goreng 2 - 3 biji sekali goreng, berhati2 semasa membalikkan karipap. Angkat dan toskan minyaknya, letak atas paper towel dan biar minyak terserap. Boleh dihidangkan....

CATATAN MAT GEBU :- Mat rasa karipap ni agak besar...Jadi kalau nak kecilkan, pandai2 lah yea modifey....Makan sebiji je dah boleh sendawa (itu yang body saiz "balak" macam i niee, kalau yang keding lagi lah cepat kenyang kot..hehehehe)..Apa2 pun kalau ada seru boleh lah mencuba yeaa!!!


No comments:

Post a Comment