Wednesday, June 30, 2010

Mee Udang....

Emmmm..........sedapnyer....nie menu tengahari tadi....dah malam-malam cam nie baru free sket nak update blog...siang sibuk sket...almaklumlah...En. Hubby dah ada kat umah....Hepeynyer ati nie....Asyik makan nasi jer...kali nie teringin pulak nak makan mee...Resepi nie Yana ambik dalam dapur Hana....memang sedap kalau bubuh udang kering tu banyak ....Tapi, biarlah berpada-pada...jangan sampai sekilo korang bubuh...Yana blender cili merah sikit..tambah ngan cili giling.....hehehe.....adjust sikit yer Hana..jangan mare...just to try jer....Tima kaseh atas resepi mee nie...Yana nak C & P jerlah...Tingkayu....

MEE UDANG

Bahan-bahan

· 1/kg mee kuning

· 300 gm udang saiz L (belasah jerlah saiz apapun eh)

· 4 sb lada boh / lada giling

· *4 ulas bawang merah@1 biji bwg besar - hana gune bwg besar

· *3 ulas bawang putih

· *1 sb udang kerin- lg byk lg sedap!

· *1/2 inci halia

· *1 inci lengkuas - yg ni hana tmbh

· *1 btg serai - juga yg neh (bleh juga klu ketuk saje)

· 1 sb petis

· 3 sb sos tomato

· 1 sb sos cili

· keledek / kentang yg tlh direbus n di lenyek (optional- utk pekatkan kuah)- x ltk

· gula n garam

· taugeh n sawi

· daun bawang n bawang goreng

Cara-cara

1. Rebus udang hingga masak.tapis keluar udang n asingkan.Air rebusan jg buang. nak sedap lagik masukkan air rebusan daging.

2. Tumis lada boh hingga garing.Kisar bahan bertanda *.Tumis lak bahan kisar hingga betul garing n naik bau.

3. Masukkan air rebusan udang.biar kuah mendidih.Masukkan sos tomato, sos cili n petis.Renehkan kuah.

4. Masukkan garam n gula.bergantung pada citarasa masing.Adalah lebih baik kalau kuah ni direneh lebih lama.Lagi lama sedap.

5. Letak keledek/kentang yg tlh dilenyek utk memekatkan kuah.Tapi kuah ni dah cukup pekat sbb ada letak sos.so depend masing2lah eh...

6. Celur mee, taugeh n sawi.Masukkan udang yg telah direbus tadi.tuang kuah n taburlah dgn daun bawang n bawang goreng.

No comments:

Post a Comment