MEE UDANG
Bahan-bahan
· 1/kg mee kuning
· 300 gm udang saiz L (belasah jerlah saiz apapun eh)
· 4 sb lada boh / lada giling
· *4 ulas bawang merah@1 biji bwg besar - hana gune bwg besar
· *3 ulas bawang putih
· *1 sb udang kerin- lg byk lg sedap!
· *1/2 inci halia
· *1 inci lengkuas - yg ni hana tmbh
· *1 btg serai - juga yg neh (bleh juga klu ketuk saje)
· 1 sb petis
· 3 sb sos tomato
· 1 sb sos cili
· keledek / kentang yg tlh direbus n di lenyek (optional- utk pekatkan kuah)- x ltk
· gula n garam
· taugeh n sawi
· daun bawang n bawang goreng
Cara-cara
1. Rebus udang hingga masak.tapis keluar udang n asingkan.Air rebusan jg buang. nak sedap lagik masukkan air rebusan daging.
2. Tumis lada boh hingga garing.Kisar bahan bertanda *.Tumis lak bahan kisar hingga betul garing n naik bau.
3. Masukkan air rebusan udang.biar kuah mendidih.Masukkan sos tomato, sos cili n petis.Renehkan kuah.
4. Masukkan garam n gula.bergantung pada citarasa masing.Adalah lebih baik kalau kuah ni direneh lebih lama.Lagi lama sedap.
5. Letak keledek/kentang yg tlh dilenyek utk memekatkan kuah.Tapi kuah ni dah cukup pekat sbb ada letak sos.so depend masing2lah eh...
6. Celur mee, taugeh n sawi.Masukkan udang yg telah direbus tadi.tuang kuah n taburlah dgn daun bawang n bawang goreng.
No comments:
Post a Comment