Monday, June 7, 2010

Dadih Laici


Resepi asal dadih strawberry..ikut resepi CMG..hari nie terpikir lak nak mereka sesuatu yg baru..try buat dadih laici pulak..resepinya sama..cuma Yana ada edit sikit2 jer..Harap cik mat kita tak marah...yer...memang sedap dimakan bila baru kuar dari peti sejuk..tambah-tambah lagi cuaca panas macam nie....Pergh!!!! Sekali makan rasa macam nak lagi....hehehe....buah laici nie memang favourite anak2....

DADIH LAICI

BAHAN-BAHANNYA:-

1 tin laici , asingkan buah dgn airnya (Yana guna king size punya, )
6 cawan air (1 cawan = 250ml) air nie termasuk dgn air laici tadi..tapi jgn campur..asingkan..
120gm gula pasir
1 susu teh serbuk jelly (Yana guna Konnyaku Jelly Powder, mcm mat)
100g susu cair
100g coffemate

Cara membuatnya:-
  1. Satukan semua bahan2 diatas kecuali buah laici dan airnya, ke dalam periuk, kacau dengan whisk hingga sebati. Jerang atas api sederhana sambil dikacau hingga mendidih.
  2. Matikan api dan tapis bancuhan ke dalam jug air. Tambah air laici tadi dan kacau rata. Tuang di dalam bekas2 kecil, kemudian masukkan buah laici yg telah di potong-potong .Bila sejuk sedikit, simpan dalam peti ais hingga dadih membeku.
  3. Boleh hidangkan mengikut citarasa masing2...Selamat Mencuba..

No comments:

Post a Comment