Bahan-bahannya (17 biji bun)
TOPPING
200gm mentega
160gm gula icing
3 biji telur Grade A - pukul sedikit
1 sudu teh perisa kopi - boleh diganti dgn melarutkan 2 sudu besar instant coffee dgn 1 sudu besar air panas
200gm tepung gandum
DOH ROTI
500 gm tepung berprotein tinggi - diayak
2 sudu kecil bread improver + 2 sudu kecil bread softener (optional)
20gm susu tepung
75gm gula kastor
3 sudu kecil dry yis
1 sudu kecil garam
1 biji telur - dipukul
250ml air/ susu segar (jgn gunakan susu tepung sekiranya menggunakan susu segar)
60gm mentega
Cara-cara:-
TOPPING - Putar mentega dgn mixer pada kelajuan sederhana selama 5 minit. perlahan2 masukkan telur,gula icing & coffee flavoring. Ayakkan tepung ke dalam adunan dan putar lagi pada kelajuan perlahan sehingga semua sebati. Simpan didalam peti sejuk sehingga sedia untuk digunakan.
DOH ROTI
- Gaul rata tepung, gula dan garam di dalam mangkuk.
- Masukkan yeast, bread improver & bread softener (jika menggunakannya) dan gaul rata.
- Masukkan telur dan air / susu segar.
- Uli adunan sehingga menjadi adunan dan masukkan mentega. Uli lagi sehingga lembut & elastik selama 10 - 15 minit.
- Bahagikan doh kepada 17 biji bola kecil dan tutup dgn film cling selama 10 minit.
- Kemudian, susun di atas loyang pembakar yang sudah dilenser dgn mentega / minyak/ tepung dan jarakkan dalam 7.5cm.
- Rehatkan selama 45 minit ditempat panas (warm)
- Pipekan topping diatas bun secara spiral bermula dari top center.
- Bakar didalam oven yg telah dipanaskan pada suhu 170c selama 15 minit atau sehingga bun keperangan.
Mesti cuba! Sedap nie....
No comments:
Post a Comment