Saturday, September 4, 2010

Semperet..Oh! Semperet....

Semperet berperisa strawberry..

Yang nie pulak..berperisa pandan....Ambik sorang 2 ketui dah ler..tak leh ambik banyak-banyak...Nak banyak kena buat sendiri ler....Nie projek semalam...syok pulak buat sekut nie..main picit jer....buat pun senang...Sekut nie memang femes dan disukai ramai....sekarang nie dah di modenkan..kita boleh buat pelbagai perisa...Yana wat pandan & strawberry jer..Yang pandan tu untuk atuk...dia dah tempah..yang strawberry tu pulak untuk mak dan anak-anak...bebudak nie suka sangat yang perisa strawberry tu..Biskut nie memang sedap..dan rangup gituk!! Orang yang tak de gigi pun boleh makan sekut nie..Lebih baik buat sendiri daripada beli..dapat banyak..rasanya pun sedap..hehehe...

Hari nie tak tau lagi nak wat sekut apa pulak..tengah belek2 resepi..Sebelum Yana terlupa, resepi biskut nie Yana ambik resepi K.Wan..Maceh..banyak2 K.Wan..atas resepi biskut akak yang sememangnya sedap nie...Yana tambah tepung gandum sikit..sebab Yana rasa adunan nie lembik sikit..Jangan mare yer kak...hehehe..Yana tak guna acuan sekut tart tu..Macam K.Wan.Yana guna acuan semperet..nampak cantik sikit..dah nama pun semperet....Kalau guna acuan tekan tu pun boleh gak..Terpulang pada citarasa masing2...Pada kengkawan semua..cubalah wat biskut nie..tak rugi pun..Pada penggemar sekut semperet...salin resepi kat bawah nie..pastu cuba wat sendiri..Memang berbaloi..hehehe..Yana nak cnp jelah resepi K.Wan tu kat sini yer..TQVM kak...

Bahan A
200gm mentega
100gm gula ising
1 biji kuning telur
1/4 tsp pes pandan/pandan emulco
1/2 tsp pewarna hijau epal

Bahan B
250gm tepung gandum ( Yana tambah 2-3 sudu besar lg..bab Yana rasa adunan nie agak lembik sket)
50gm tepung jagung
30gm tepung kastard

Hiasan : Coklat masakan putih dan manik hundred thousand.

Cara :
1. Pukul bahan A hingga berkrim. Masukkan bahan B yang telah di ayak dan gaul hingga menjadi doh yang lembut. Rehatkan selama 1 jam.
2. Guna nozzle tart gulung dan tekan ke atas loyang yang telah di griskan. Potong mengikut saiz di kehendaki.
3. Panaskan oven dan bakar pada suhu 140C selama 30 minit atau hingga kekuningan.
4. Biarkan biskut sejuk baru di hias dengan coklat masakan putih yang di cairkan secara double boiler, masukkan ke dalam kon kertas, gunting sedikit muncungnya dan pipe di tengah biskut dan tabur dengan manik berwarna.
5. Biskut ini agak nipis, jika mau lebih tebal tindihkan selapis lagi.

No comments:

Post a Comment