Friday, September 3, 2010

Biskut Badam Rangup

Dah siap isi dalam balang....jangan jeles....

Baru masak nie...Panas....Minggu nie buat tayangan amal biskut raya jelah yer...Dah tak lama lagi semua umat Islam nak menyambut lebaran..Minggu nie sibuk sikit ler buat biskut.Ada jugak yang menempah..hehehe....sikit jer....Takut pulak nak ambik banyak2..nanti takut tak sempat nak siapkan...Buat permulaan nie ambik sikit dulu..dari kalangan adik beradik & sedara mara...

Cakap pasai biskut nie.macam biasalah...Yana ambik resepi sekut badam nie dalam dapur Mat..Semua orang dah kenal betul dengan cik Mat kita nie..Kalau sebut jer biskut dia mestinya sedap-sedap...semuanya...Yana try wat biskut nie dulu..Mulakan yang mudah dulu...Sepadanlah dengan namanya, memang rangup biskut nie...Oklah, kalau sesiapa yang belum cuba lagi sekut nie,kat bawah nie Yana ada letak resepi, cubalah buat sendiri...sedap & jimat gituk!!

Opppss!! Lupa pulak!! TQVM Mat atas resepi sekut yang sodap nie...Nak C & P resepi tu yer...Maceh....

BISKUT BADAM RANGUP

Bahan-Bahannya:-
150 g mentega
125 g gula aising
1 biji telur gred A (berat kurang lebih 60 g sebiji)
1/2 camca teh esen vanilla
100 g tepung gandum*
100 g tepung kastard*
75 g tepung jagung (cornstarch)*(*disatukan dan diayak)
50 g serbuk badam
50 g tepung gandum (extra)

Untuk Hiasan:-
1 kuning telur
Badam cincang secukupnya

Cara membuatnya:-

  1. Pukul mentega dan gula aising hingga berkrim. Masukkan telur dan esen vanilla. Terus memukul hingga gebu.
  2. Sementara itu gaul serbuk badam bersama tepung yang telah diayak, kemudian masukkan tepung tadi sedikit demi sedikit ke dalam adunan mentega, gunakan speed perlahan. Jika adunan kelihatan terlalu lembik, masukkan sedikit lagi tepung (50 g, extra), hingga adunan tidak melekit.
  3. Ambil 1/3 doh tadi dan canai 1/2 cm tebal, terap dengan acuan kegemaran dan susun atas dulang pembakar, sapu kuning telur dan tabur badam cincang, tekan sedikit supaya badam melekat. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 150C selama 10 - 12 minit. Sejukkan atas jaringan sebelum disimpan dalam bekas kedap udara...

No comments:

Post a Comment