Friday, May 28, 2010

Honey Prawn

First time buat udang masak nie..memang sedap dan rangup..sampai menjilat jari....Resepinya pun mudah..sekejap jer dah masak...Kalau buat resepi nie anak-anak pasti suka...Nanti nak buat lagi..Yana guna udang laut..sedap sikit..guna udang biasa pun boleh..terpulang pada diri masing2.Nie pun dah tinggal ciput jer..untuk snap gambar...pas nie..abis le...Yana jumpa dalam resepi K.ummie...yang rajin memasak tu....Yana minta izin nak C & P resepi k.ummie tu yer...Thanks...

Bahan-bahan :-
  • 400 gm udang basah (digoreng sehingga masak)
  • 1 labu bawang besar*
  • 1 biji cili merah*
  • 3 ulas bawang putih*
  • 1 sk rempah 5
  • 2 sudu makan sos cili
  • 3 biji cili padi (diketuk)
  • 1/2 sudu makan kicap pekat
  • 1 sdt sos tiram
  • 2 sudu makan jus lemon
  • 3 sudu makan madu (dibancuh dgn sedikit air)
  • sedikit daun ketumbar (dihiris)
  • lain-lain bahan hirisan jika suka : cili merah, daun bawang, capsicum

Cara-cara :-

  1. Kisar bahan2 bertanda *. Panaskan sedikit minyak di dlm kuali. Tumis bahan2 kisar dan rempah 5 hingga naik bau.
  2. Masukkan sos cili, kicap pekat, sos tiram dan cili padi. Kacau lagi. Boleh tambah air sedikit.
  3. Masukkan udang yang telah digoreng tadi dan gaulkan. Kemudian masukkan madu, jus lemon dan daun ketumbar. Kacau hingga kuahnya pekat.
  4. Akhir sekali masukkan bahan2 hirisan yang lain. Hidangkan setelah masak.

    Memang sedap! Kalau tak caya cuba buat sendiri....

No comments:

Post a Comment