Saturday, May 15, 2010

Blueberry Cheese Muffin

Yum..yum....sedapnya muffin nie..Ambik dari dapur Mat Gebu..Thanks Mat....Harap mat tak marah kalau yana post resepinya kat blog Yana nie.. Muffin nie macam lembap sikit pas tu ada rasa cheese.Anak-anak dan maknya gemar benar kalau ada cheese nie.....hehehe....Tapi, Yana bubuh kismis sikit jer...bab anak-nak tak suka sangat..kalau makan kismis cam tu jer depa suka le...Segala macam kekacang pun Yana tak bubuh..nanti membazir jer...kacangnya depa buang....Walaupun muffin nie nampak macam tak berapa menarik jer, almaklumlah..baru nak belajar....tapi rasanya sedap...Yana terbubuh fillingnya tu banyak sikit..terasa manis sikit le...Yana harap kepada kengkawan yang baca blog nie cubalah muffin nie...mesti nanti nak buat lagi.....Bye-bye....

BERRY CHEESE MUFFIN

Bahan-bahannya:-

150g cream cheese
150g unsalted butter ( boleh guna butter biasa, Yana guna butter biasa jer)
110g gula halus
3 biji telur gred A
50g kismis
30g kacang pecan, cincang kasar (boleh guna apa2 kacang yg digemari)
160g tepung gandum*
11/2 camca teh baking powder (*digaul & diayak)
sedikit strawberry filling (Yana letak blueberry filling, coz strawberry punya xde stok hehehe...)
sedikit esen vanila ( nie Yana tambah)

Cara membuatnya:-
  1. Panaskan oven pada suhu 180c, alas acuan muffin dgn paper cup sesuai ataupun guna muffin cup (jenis keras). Yana guna paper cup jer..Ketepikan.
  2. Putar mentega dan keju hingga bersatu, masukkan gula, terus memutar hingga putih, tambah telur satu persatu sambil terus memutar hingga kembang. Masukkan sedikit esen vanila.
  3. Perlahankan speed, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis, gaul rata. Masukkan kismis dan cincangan kekacang, kacau hingga rata.
  4. Sudukan ke dalam acuan tadi 3/4 penuh. Letak sedikit strawberry filling diatas adunan muffin.Buat hingga siap. Bakar selama 25-30 minit atau hingga masak.Bergantung pada keadaan oven masing2....
  5. Siap!

Lepas dah sejuk tu, bolehlah makan...sesuai dijadikan menu minum petang....



No comments:

Post a Comment