Wednesday, October 20, 2010

Kari Sotong Berempah...

Sedap2.....Boleh terangkat dua2 ibu jari tangan nie...Lagilah kalau sotongnya tu ada telur..Fuhhh!!! Bertambah-tambah makan...anak-anak pun suke..Maknya, lagilah suka..lauk yg di masak habis...Tak cukup lagi adalah....Resepi nie patut di cuba..memang best!! Betul nie..bukan main2...hehehe...Terus je semak resepi....cepat2 pi beli bahan2nya yer..takut nanti sotong habis pulak....Kalau nak masak sikit..adjust sendirilah yer...Harap maklum...

Bahan-bahannya:-

1 kg sotong
8 ulas bawang merah*
5 ulas bawang putih*
2 inci halia*(*kisar)
1 biji tomato - hiris kasar
5 tangkai daun kari
2 sudu makan halba campur
4 sudu makan serbuk kari ikan
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu besar serbuk cili
2 tangkai cili hijau - belah 2 - Yana guna cili merah jer..
500ml santan pekat
300ml air asam jawa
50ml minyak masak
Garam secukup rasa.

Cara penyediaannya:-
  1. Tumiskan bahan kisar & daun kari hingga naik bau.
  2. Masukkan halba campur, serbuk kari, serbuk kunyit & serbuk cili. Tumis seketika hingga wangi.
  3. Masukkan sedikit air & biarkan seketika. Apabila mendidih, masukkan sotong, santan, air asam jawa & garam secukup rasa.
  4. Masak sehingga kuahnya pekat. Angkat & hidangkan..
  5. Selamat mencuba!!!


No comments:

Post a Comment