Saturday, October 23, 2010

Ikan Goreng Bersos Tomyam

Pening dah kepala nie nak masak apa untuk makan tengahari tadi...Nak satu menu yang simple & sedap jer....selain tu nak gunakan apa yang ada dalam peti sejukku ituw....Lastnyer, masa jalan-jalan carik resepi kat rumah Hana terpandang resepi nie...Terus masukkan dalam list untuk di cuba...Kalau ikut resepi nie, guna ikan siakap, disebabkan stok ikan siakap tak de, yang ada hanyalah stok ikan tenggiri ..Yana gunakanlah ikan tenggiri tu....Beli mahal-mahal...kalau tak dimasak & di simpan lama-lama jadik tak sedap pulak kan....Itu pun adalah lebih 4@5 ketui...cukuplah untuk makan hari nie...hehehe....TQ Hana.....Yana ambik resepi nie yer...

IKAN GORENG BERSOS TOM YAM

Bahan-bahan

· Ikan siakap - atau apa saje ikan

· Tepung jagung - hana gune potato starch@katakuriko

· Garam

· 1/2 biji bawang besar - potong dadu

· 2 ulas bawang putih - cincang

· 1 batang serai - hiris

· 1 inci halia - hiris memanjang

· 3 helai daun limau purut - racik2

· 3-5 biji cili padi - cincang kasar

· 1 sudu besar cili kisar - optional utk xtra pedas

· 1/2 peket perencah tomyam adabi

· 1 sb sos cili

· 2 sb sos tomato

· 1 sk sos ikan

· lada benggala merah,hijau,kuning - potong dadu

· sedikit air

· garam dan gula

· daun ketumbar

Cara-cara

· Basuh bersih ikan. Kelar bahagian badan. Lumurkan dengan garam kemudian tepung. Panaskan minyak.Goreng hingga masak. Angkat dan toskan kemudian letakkan ke dalam pinggan.

· Tumis bwg besar, bwg putih, cili, daun limau purut, serai dan halia hingga naik bau.

· Masukkan sos tomato, sos cili, perencah tomyam, sos ikan dan sedikit air. Didihkan.

· Masukkan lada benggala, garam dan gula secukup rasa. Bila cukup pekat angkat dan tuang ke atas ikan.

· Taburkan dengan daun ketumbar dan hidangkan dengan nasi hangat.

2 comments:

  1. nnt blh try menu nih... mcm sodap plk...

    ReplyDelete
  2. Sedap moklong...rasa tomyam cikit2...hehehe...cuba, jgn x cuba...

    ReplyDelete