BINGKA PISANG
Resepi Asal : Zana
Resepi : Kak Ummi
Bahan-bahan:- (note: kalau nk nmpak tebal sikit, guna loyang 8 inci)
· 1 sisir pisang kapas ( 10 - 13 biji).. di lenyek.. mmg byk tau (*ummi guna pisang emas sederhana 15 biji, seeloknya lenyek kasar2 sikit, baru nmpak isinya nnt) - Yana ikut k.ummi
· 1 cwn tepung gandum*
· 3/4 cwn gula pasir*
· 1 cwn santan* (*ummi guna santan kotak je)
· 1 cwn susu sejat/cair*
· 1 biji telur*
· 2 sudu besar butter*
Cara-Cara:-
1. Blender semua bahan*
2. 2. Tuang adunan ke dalam mangkuk berisi pisang lenyek dan di gaul rata.
3. Masukkan ke dalam loyang yang telah dilenser dengan butter
4. Bakar 180C selama 1 jam api bawah.. or lebih untuk dapatkan kerak yang hebat. (*akak bakar 1 jam dan tambah 10 minit lg dengan api atas n bawah...biar berkerak sikit)
5. Sejukkan.. baru di potong.. masuk peti ais lagi bestt..
tq yana coz sudi cuba rspi akk... akk mmg suke bingka ni.. mcm dah lama tak buat...
ReplyDelete